per tandem naar Compostela

24 mei 2013 - Oudenaarde, België

deel II van het reisverhaal

http://guidohuysman.reislogger.nl/per-tandem-compostela.64138

Anny en Guido in Ispahaan

even voorstellen:

Anny: 58 jaar en op brugpensioen
Guido: 62 jaar en sedert dit jaar in een landingsbaan...

Begin dit jaar uiteindelijk beslist om de tocht naar Compostela dit jaar te maken, gezien onze leeftijd…  geen uitstel meer tot ik definitief op pensioen ben.

Het leven is als sneeuw in zomerweer;
verbeeld je niets, het is zo weg, meneer!
(uit de Rozentuin van Saadi)

Waarom:
de levensweg is, in tegenstelling tot de pelgrimsweg, geen recht doorlopende lijn van noord naar zuid, maar wel een kronkelige route. Het levensdoel moet soms noodgedwongen bijgesteld worden en drastisch van richting veranderen.

Piet, onze enige zoon overleden in 2008 wou in zijn moeilijke periode ook deze tocht maken, dit was voor hem echter niet meer weggelegd, maar zijn voornemen is ons altijd door het hoofd blijven spoken en nu wordt het eindelijk concreet.

onderstaand gedicht zegt ook veel:

DE GESTORVENE

Zeven maal om de aarde gaan,
als het zou moeten op handen en voeten;
zevenmaal om die éne te groeten
die daar lachend te wachten zou staan.
Zeven maal om de aarde gaan.

Zeven maal over de zeeën te gaan,
schraal in de kleren, wat zou het mij deren,
kon uit de dood ik die éne doen keren.
Zeven maal over de zeeën te gaan -
zeven maal, om met zijn tweeën te staan.
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
uit 'De Slechtvalk' (1966) van Ida Gerhardt (1905-1997)

 

 

de voorbereiding

start met een bezoek aan de fiets- en wandelbeurs op 17 februari in Mechelen, fietsen een testrondje op de Santos tandem en maken ons daar lid van het Vlaams Genootschap van Santiago de Compostela.

Een week daarna was er de zegening in Mechelen, ook de ervaringsuitwisseling met andere pelgrims tijdens de lunch was interessant.

zegening Annyzegening Mechelen

Het materiaal

De Santostandem besteld, bij wie anders dan Jowan, en op 17 mei aldaar gaan ophalen.
Dikke aluminiumbuizen, stevige 26” wielen, Schwalbe Marathon banden waar de meeste trekkers mee fietsen, Hydraulische Magura remmen die beter remmen dan schijfremmen bij een zwaar beladen fiets en een onverslijtbaar Chris King balhoofd.
Geen derailleur maar een Rohloff 14-versnellingsnaaf. Dit fiets prettiger en zou ook véél langer meegaan en is zo goed als onderhoudsvrij.
Op de stuurpen een Plug gemonteerd voor ‘ groene stroom’:  de Plug zet de macht van een bestaande naafdynamo in een USB-standaard, Een USB-interface maakt het mogelijk om externe apparaten op te laden: gps, smartphone,…de plug

Nog even getwijfeld tussen Brooks fietstassen en Vaudetassen, uiteindelijk hebben de meer praktische en milieuvriendelijke Vaude tassen het gehaald op de meer design Brookstassen.
Wel van Brooks zijn de zadels! De eerste rit was een complete tegenvaller voor Anny, schoof altijd naar voor op haar dames Brookszadel, Tempur zadelovertrek gekocht en ‘schuifprobleem’ opgelost of was het alleen maar dat ze iets zachter wou???

Santos tandem

Nog wat vocabulaire: de voorste fietser is de kapitein, achteraan zit de stoker…

De training

Zo’n 1.5OO km met de tandem geoefend, hoofdzakelijk in de Vlaamse Ardennen en Pays des Collines, dus met heel wat klimwerk. Het gaat behoorlijk goed ook op de steile kuitenbijters in de Vlaamse Ardennen. De synchronisatie en aanvoelen wanneer de benen stil te houden, harders op de trappers te drukken e.d. lukt wonderwel. Ik, Guido, moet nog leren een rust- en drinkpauze in te lassen na anderhalf uur, Anny heeft daar nood aan, een oud fietsterrorist voor wie vroeger alleen de kms en gemiddelden telden durft dat nogal eens te vergeten...

training Rumegiesnaar Willie in Pollaremet soulmate Willie.

 

Verrast

Aangenaam verrassend door al die warme reacties, bedankt.
Het onderweg zijn zal inderdaad het belangrijkste zijn.
Als ik achteruit kijk zal er inderdaad steeds iemand ‘in ’t wiel zitten’, die ik er niet ‘afkrijg’, gelukkig maar, want zou mijn mentale kracht achterop niet kunnen missen.

 

Eerste beproeving

Gisteren nog 2 nieuwe banden laten leggen, was niet echt nodig, maar wel voor onze gemoedsrust. Nog een ‘laatste avondmaal’ genuttigd met Jowan en Linda in De Zwarte Engel, maar daar kwam toch ook de duivel om de hoek loeren. In de regen naar huis, daarmee was de Santos ook gedoopt en toen plots onderweg naar huis blocage… regen en donker, kon niet echt vaststellen wat het defect was, ik vreesde dat de versnellingsnaaf het had begeven. Jowan terug opgeroepen en in de lichten van zijn wagen kon hij vaststellen dat een snoer van de fietszak in de ketting was gesukkeld, bij het vertrek uit Etikhove de windstoppers die we nog van Jowan gekregen hadden, konden onmiddellijk hun dienst bewijzen, uit de fietszak gehaald, echter de bovenste sluiting van de fietszak niet terug dichtgemaakt met het gekende gevolg.
Sint-Jacob fluisterde ons in het oor dat er in Bordeaux, Burgos of Leon ook wel een Jowan zal te vinden zijn, oef wat een geruststelling…
Terug op weg in de regen maar door wegomlegging kapitein verkeerde keuze gemaakt, stoker niet tevreden… maar het huwelijk is toch niet echt de proef gesteld, oef…

Materiaal

Wat het materiaal betreft misschien nog één belangrijk ding, heb o.m. 2 binnenbanden mee van Gaadi: binnenband vervangen zonder wiel te demonteren!
zie filmpje
http://www.youtube.com/watch?v=QTfUORI5tGg
Heb wat schrik om het achterwiel te demonteren bij een lekke band, in het bijzonder om de koppelingen van de versnellingsnaaf terug in mekaar te krijgen, vandaar. Het is relatief nieuw en bestaat nog maar voor een 28” wiel, maar getest op een 26” wiel en het lukte, dus waarom niet.

Varia

Woensdag langs de Schelde nog een complimentje gekregen van Kim De Baat (voor de fietsleken, een Nederlandse profwielrenster): ‘je fietst met de benen van een 20-jarige’, de stoker is gewaarschuwd.

dag -1

En na een spannende game 7 van de NBA Finals, waarvan ook Piet zou genoten hebben, kunnen we morgen op pad!

afscheid

 

Dag 01 – zaterdag 22 juni 2013

Deze morgen vroeg eerst nog bij Piet geweest en enkele steentjes van zijn graf meegenomen voor onderweg.

steentjes voor onderweg
Nonkel Luc had het ontbijt klaargemaakt en de ‘supporters’ stroomden toe, opnieuw verrast door al die steun, uiteindelijk na een glas champagne kunnen vertrekken om 9u30 begeleid door 80-jarige broer Dolf, Erik (oude pelgrim), vrienden Jules en Lucien en buur André, een ganse escorte om ons de eerste 60 km uit de wind te zetten. Het was nodig, forse tegenwind. Onderweg (Ruien) ook nog uitgewuifd door Jowan, Nathalie en Ludwig. Een andere verrassende ontmoeting in Abscon, na ongeveer 90 km: neef Fernand en zijn vriendin Dominique die terugkeerden uit Spanje, met hen een Leffe gedronken (ik, die anders nooit Inbev bieren drink in België en deze middag ook al Jupiler had 'moeten' verteren in een pelgrimscafé in Rumegies, het kan verkeren zei Br…), die Leffe dus bij les Ch'tis (ze noemden zich zelf ook), konden zo uit de film komen, wel heel vriendelijk, waren in bewondering voor de tandem en wilden ons absoluut nog een Leffe aanbieden voor onze moed… vriendelijk doch kordaat afgewimpeld, anders zaten we er waarschijnlijk nog.
De laatste 20 km echter, kwam de wind nog feller opzetten, van strak naar zeer strak en dan nog vol tegen in een open vlakte en lichtjes bergop, ik denk dat zoals bij Freddy M. de champagne dan beter zou gewerkt dan deze morgen, waar zat Lomme, sorry nonkel Luc?
Vergeten: 2 kabels, één voor de gps op te laden, de kabel die ik nu mee heb werkte niet op training, nu wel! St.-Jacob? Dan de kabel  voor het downloaden van de foto’s van het fototoestel, kan dus de foto’s van onderweg niet publiceren op de blog, morgen dan maar foto’s nemen met de smartphone. Nonkel Luc heeft dus opsporingswerk voor de boeg.
Andere tegenslag: staander van de tandem die is afgebroken, ik verwacht Jowan morgenvroeg…

Vanaf Doornik (km 40) regen, laatste uren droog maar wind, wind, wind

Logeren in Cambrai, Rue Saint Jacques, in Le Clos Saint Jacques, historisch, pelgrimspand uit de middeleeuwen.

een moeilijk afscheid van ons Geesjedepart 02heren (dames) vertrek

 

Dag 02 - zondag 23 juni

9:30 lichte motregen, duiven toch gelost...

di 25 juni 22u15 (Anny slaapt ondertussen al een uur, 'k zou begot niet weten waarvan ze moe is)verslagen komen eraan, ben er volop mee bezig hier in een klooster in Chartres, waar ook oude pelgrim Eric verblijf, maar niet mocht blijven...
 

Dag 02 dus met enkele dagen vertraging  (geen internetverbinding)

Wat zingt Noir Desir alweer: ‘le vent nous portera’ (het zal zeker niet deze zuid-westenwind zijn!)

Vandaag Le Nord  en les ch'tis verlaten, film is altijd fictie, de complexiteit van een mensenleven is niet te vatten want iedereen ziet het met een andere blik .
hierbij nog enkele foto’s van gisteren, genomen door mijn ‘oud’ kozijntje

in Le Nordin le Nord 02les ch'tis op onze tandem

Gestart in de motregen en daarna buien, voormiddag  schommelingen van 16 naar 13°c en omgekeerd;  deze namiddag op 5 minuten van 16 naar 23°C….

Pont l’Évêque

Aangekomen in chambres d’hôtes (bij een gepensioneerd koppel) in regen met  totaal verkleumde vingers.

In de vlaktes van Picardië heeft de wind hier vrij spel en staat nooit buiten spel. Tijdens diner in havenbistro hier in Pont l’Évêque aan de praat geraakt met Antwerpenaars die hier met boot aanmeerden, zij doen er nog een week over om in Parijs te geraken, wij zijn er morgen al (enfin ter hoogte van Parijs, wij rijden er om heen), zij hebben de sluizen tegen, wij de wind. Morgen voorspellen ze droger en warmer weer en… minder wind, oef!

Gemist de sleeptunnel van Canal de St.-Quentin, waarschijnlijk door de regen, zicht belemmerd door bril… afslag niet gezien. Wel gepicknickt langs dit Canal.

picknick Canal St-Quetin
Ook niet gezien op deze zondagmorgen: het Scheldepeloton langs deze iets smallere ‘l Escaut.

l'Escaut zonder Scheldepeleton
Wel gevonden: niet ‘Manon des sources’ (Pagnol beschreef zijn regio met passie en liefde), maar la source de l’Escaut.

Manon les Sourcesaan de bron van de Schelde

 

Dag 03 - maandag 24 juni 2013

Chambres d’Hotes eigenaars waren zo goed ons te begeleiden de eerste 12 kms, er was omlegging waar we, volgens hen, met onze tandem zeker niet konden doorkomen en dus hebben ze ons maar de weg gewezen op de fiets! Chapeau en dank. Denk dat oude pelgrim Eric daar ook problemen heeft gehad met  zijn remorque.
omleiding - de gids leidde er ons om heen

Eindelijk minder wind, maar toch nog af en toe buien deze voormiddag en 10°C toen we door een bos fietsen, zomer? Zijn al uitermate goed getraind in het wisselen van kledij onderweg, windstopper uit regenjas aan enz. als we durven wisselen moeten we gegarandeerd 5 min daarna terug het andere aantrekken, in mijn triatlonperiode nooit op het wisselen getraind, zou nu veel tijd winnen.

Deze middag dan totaal onverwacht bezoek gekregen van 3 ‘verdwaalde toeristen’… Listte, Nadine en Marnic hadden geen goud, wierook of mirre mee maar… een godendrank: champagne. Echter alle restaurants waren dicht in Estrée St Denis, dus bleef het bij een lekker aperitief op het dorpsplein. Van een hart onder de riem (of is het omgekeerd) steken gesproken.
halt! les gendarmes de Picardie...la France, l'apero à midi
Na de champagne hebben we ons gemiddelde fors kunnen optrekken!

Uiteindelijk deze avond in Méru op een hoeve beland om te overnachten. Gisteren problemen met de wifi, nu geen wifi maar de internetkabel van de boerderij past niet op onze nieuwe laptop. Hier op de boerderij pizza besteld anders moesten we terug 5km naar dorp voor restaurant en de stoker, ja, buikje vol en ze slaapt al…20u15

Morgen richting Chartres maar zal, vrees ik, net iets te ver zijn om het in één trip te doen vooral vanwege de hellingen die er liggen te wachten.

 

DAG 04 – dinsdag 25 juni 2013

Eerst en vooral dank voor al die wensen, hier op de blog, sms, mail, telefoon,…

Vandaag 24 februari 7°C en dus verjaardag van Anny of toch niet, vandaag is het effectief 25 juni en mijne verjaardag, met deze temperatuur zou de mens zich zo waar vergissen.

overnacht in een hoeve in Méru
Geen bloemen gekregen deze morgen, onderweg waren er genoeg.

geen bloemen deze morgen voor de verjaardag er waren er genoeg onderweg


Vertrokken met nevel en mist en dus fietslichten aangestoken. Na enkele km eerste steile helling: rue du Calvaire, what’s in name? Gelukkig geen Golgotha op de top.

Na een uur kwam de zon erdoor en dus windstopper, mouwstukken en handschoenen de zak in. Dan kwam ook voor het eerst Frankrijk vakantieland om de hoek piepen: pittoreske dorpen, kastelen, weidse velden,...
We waren er zo door ingenomen dat we van onze route verdwaalden. Vooral in dorpen is het opletten geblazen: oog op het routeboek, gps, verkeer, gaten in het wegdek en oeps verkeerde afslag, zonder veel erg echter, enkele km later terug op het juiste pelgrims pad. Zelfs met een routeboekje en 2 gps-en is het niet altijd evident om op het juiste pad te blijven, zeker niet als die 2 gps-en elkaar beginnen tegen te spreken, of proberen ze alleen maar ons tegen mekaar op te zetten, enfin het is hen nog niet gelukt. Het is een gedownloade track die ik voor de Edge 800 omgezet heb naar een route (met aanwijzingen dus), in principe moeten deze (route en spoor) identiek zijn en toch… waar is spoorlegger Klein Duimpje of zit die vooraan? Garmin gebruikers zullen eens glimlachen als ze dit lezen. Voor de geïnteresseerden, kapitein heeft een Edge 800, stoker een Edge 750.

Eerste 60 km waren redelijk zwaar, niet door de wind maar door de vele hellingen, maar uiteindelijk zijn we  buiten verwachting en zonder veel moeite toch in Chartres geraakt vandaag na 120 km juist voor binnenrijden van de stad hadden we gemiddelde van 20km/h met dank aan de stoker. Die onderweg de nodige vitaminen nam!? Magnesium oftewel fondantchocolade.

magnesium (fondant chocolade) aanvullen

 

Kathedraal al bezocht, impressionant

Chartes kathedraal 02Chartres - misviering20130625_202148

 

In de kathedraal hebben we onze eerste kaars van de camino aangestoken en dit voor iedereen.

Chartres kathedraal - kaars branden

Verjaardagsdiner doorgespoeld met een flesje Pouilly-Fumé

Chartres -verjaardagsdiner

we overnachten in een oud klooster en dat op mijn verjaardag, oude pelgrim Eric is hier niet mogen blijven, ik twijfel nog...

Chartes - moeilijke keuzeChartres - overnachting

in Frankrijk weten ze het al: Lucien is geen heilige

hier weten ze al, Lucien is geen heilige

Morgen hier eerst naar een winkel van SFR voor 3G-kaart voor de laptop, hetgeen ze mij in Cambrai hebben verkocht is een gewone simkaart voor gsm, en als een leek heb ik mij laten rollen… dus hopelijk daarna wifi of gene wifi altijd online kunnen gaan.

dag 05 - 26 juni 2013

we overnachten terug op een boerderij (Anny van 'Mater', voelt zich daar thuis, tante Dille indachtig) deze maal in Cloyes sur le Loir en onze 'gastboer' heeft nog geen internet, misschien morgen in Tours als ik door de rue de Grammont geraak....

deze info dan!? wel we zijn in het dorp gaan dineren en dit gastronomisch restaurant had wel wifi, dus keuze vlug gemaakt, de rest van de maand is het mijn verjaardag! wij zijn hier aangekomen met onze tandem, de rest met een Pors... of zoiets, dit restaurant noemt: 'Le Saint Jacques' reden te meer dus voor de keuze, ook noix de Saint.... gekozen. We blijven dus in de sfeer.

Deze morgen in Chartres meer dan 2 uren in een shop SFR geweest voor de 3G kaart voor de laptop, 2 man hebben er zich bezig gehouden en... ga eens naar Fujitsu!? Ik vraag geef mij dan een usb-stick met die kaart, ook niet gelukt, Wat zegden ze in Oudenaarde, koopt u daar een kaartje veel goedkoper...ondertussen al 20 euro gespendeerd en niks verbinding... die nerts toch, veel bla bla maar oplossingen...
Anny tijdens die plichtplegingen achtergelaten op een pleintje met als opdracht let op de tandem en al die winkeltjes met solden...
Nog iets van de stoker: tijdens de rit een sok (kort aanspannend kousje) is tussen het kamwiel en ketting geraakt, volledig geblokkeerd tijdens het dwarsen van een straat, hoe ze dit kan realiseren, God mag het weten.

Rest van het verslag en foto's hopelijk morgen en nu nog 2km bergop naar ons hofstee, gelukkig zonder bagage.

's morgens nog eens binnenspringen in de kathedraal van Chartres, hadden nog geen stempel

Chartres kathedraal AnnyChartres kathChartres beeldhouwerk binnen kath

Bonneval, oud vestingstadje aan de Loir met stadspoort, ringgracht en bruggen  brengt een vleug sfeer van de pelgrimsperiode, op ons eerste terrasje gesproken met gepensioneerde Fransman die nog wat Nederlands kende, had nog in Sint-Niklaas gewerkt.

Bonneval

Châteaudun, 30 meter hoge donjon uit de 12de eeuw, een van de grootste en tevens oudste van Frankrijk in ronde vorm

Châteaudun dojon

ook vandaag kilometers langs korenvelden, wat een graanschuur

kms lang langs korenvelden

Ons hofstee (op achtergrond en binnenkoer), het was er echt kil binnen, daarom zijn we in dorp gaan dineren en uitspattinkje gedaan, gelukkig was er wel een dubbel bed.

Cloyes ons hofstee op achtergrondCloyes hofste binnenkoer

 

dag 06 - 27 juni 2013

kms e.d.vandaag staan hierboven

na een kil ontbijt richting Tours. Eerst nog even naar de kerk in het dorp van Cloyes-sur-le-Loir, met grote Jacobschelp in het venster boven de ingang en prachtig verweerd Jacobsbeeld in de 11de eeuws koor.

Cloyes kerk JacobsschelpCloyes verweerd St.Jacobseeld

Volgende stop Vendôme, was tot de Franse revolutie een bekend bedevaartsoord en mede daardoor een belangrijke etappeplaats voor Santiagopelgrims.
Chapelle St.Jacques die gesloten was, op de place St.Martin echter resteert de vrijstaande Tour St.Martin van een 15de eeuwse kerk.  Wordt beschouwd als een van de mooiste romaanse klokkentorens in Frankrijk en stond model voor die in Chartres. Op die plaats ook een  houtgesneden St. Jacobsafbeelding en zo als je kan zien op de foto zijn we nog niet van het rechte pad afgeweken.

Vendôme chapelle St.JacquesVendôme tour St.Martin (2)Vendôme houtgesneden St.JacobsbeeldVendôme de juiste weg

Na Vendôme verlaten we de vallei van de Loir en komen in vallei van de Loire

de nodige calorieën inslaan

lunch onderweg

na de lunch de eerste echte wegenwerken waar we mee geconfronteerd werden, belandden daardoor op N10, niet te doen, vrachtwagens die rakelings voorbij razen, na 500 meter terug de eerste beste verharde weg binnenin genomen en daar stonden we in dan in godverlaten dorpje, en dan ja... Sint-Jacob??? 2 automobilisten die spontaan stopten waarvan een ons een plannetje tekende met de te volgen weg, en dat getekend plannetje klopte beter dan de Garmin die bij binnenrijden van Tours tilt sloeg en waardoor we bijna op autosnelweg belandden, op de oprit toch nog kunnen draaien.
Over de wegen later meer.

Vouvray, één van Anny lievelingswijntjes

Vouvray Anny's wijntje

Onderweg 3 fietsende Nederlanders voorbij gereden, later op dag 3 stappende Belgen (waarvan één van Canadese origine) ontmoet die gingen slapen in het klooster St.Martin in Tours, gaven ons toen het telefoonnummer. Waren vertrokken uit Gent begin juni en hopen eind augustus in Compostela te zijn.
Aangekomen in Tours, hadden nog geen overnachting, dan gebeld naar dat klooster, echter alles volzet, konden er wel nog dineren en na de uitspatting van gisteren past enige soberheid op een pelgrimstocht. Mochten, moesten er zelf afwassen (10 euro het diner met soep, cannelloni en dessert en ja zelfs een glaasje rosé). Ook aanwezig een Fransman uit Carcassonne die al voor de 4de maal een camino stapt, telkens vanuit een verschillende startplaats, deze maal vanuit Parijs en studente filologie.

Tours diner in klooster  Tours afwassen in klooster

Tours: kathedraal St.Gatien en de basiliek St.Martin (waar we dineerden).

Tours kathedraal St.GatienTours Baseliek St.Martin

het eerste van de 3 routeboekjes van Cleemans Sweerman zit er op, morgen dus deel 2 op naar Poitiers, ongeveer 100 km, daar nemen wij de Atlantische route die ons naar Carcans moet brengen waar Paula, Rita, Jules en Lucien ons komen bezoeken op 3 juli, voor het ogenblik zitten we ruim op schema.

dag 07 - 28 juni 2013

9u00: regen in Tours, gisteren nochtans een zonnige dag met temperaturen van 25° C, Anny had haar rug al ingesmeerd deze morgen, was een ontgoocheling toen wij bij het ontbijt vaststelden dat het regende en voor morgen zijn de weervoorspellingen ook niet fameus. Enfin we zien wel de regenjassen liggen klaar, bedoeling was naar Poitiers te fietsen, we zien wel hoe ver we geraken. Bij het ontbijt, ouder koppel uit Gent, gaf ons wat moed door te zeggen dat het in de streek van Bordeaux wel mooi weer was en waarschijnlijk zo zal blijven, dus op naar zuiden.

En nu proberen Tours buiten te geraken zonder kleerscheuren en wegvergissingen, wat in praktijk niet mogelijk is (die vergissingen), steden zijn niet gemakkelijk voor fietsers en al zeker niet voor tandems.

Zowel positieve als teleurstellende zaken vandaag. Begonnen met lichte motregen maar dat is niks, echter na 10km ‘route barree’. TGV werken, ’s morgens nog in krant gelezen dat Frankrijk zijn TGV plannen (werken) drastisch moet terugschroeven, deze blijkbaar nog niet – la grandeur de la France sans doute. Vond eigenlijk, ook na retour van 2 rotondes geen ‘veilig’ alternatief, gevraagd aan jonge man in auto die zijn smart phone bovenhaalde goede uitleg gaf maar onthoudt dat maar eens. Ander alternatief gezocht en plots een kantoor van ‘Tourisme Vert’, wij daar naar binnen. 3 (drie) vrouwen die ons mondeling hetzelfde probeerden uit te leggen als de jonge man, maar hadden na kwartiertje door dat dit onmogelijk was om te memoriseren, wilden dan via Google de alternatieve route tonen en printen maar ook dat was evident, tot één van de dames impossible zei en haar wagen ging halen, ondertussen was er al koffie aangeboden, en zij met ons in de wagen de alternatieve toonde! Oef, het visuele memoriseren (10km route) en de nodige notities genomen en wij daarna met tandem terug op weg. Anny had onmiddellijk gezien dat op de onthaalbalie een bloemstuk stond met… 3 spiralen en een spiraal staat ook…, toeval? Sint-Jacob?

Veigne 10km na 2uur
Enfin dit voorval heeft ons toch 2 uren gekost, maar we waren weer veilig op de goede weg, dank zij de dames. Hier onder het kerkje van Veigne het eerste dorp na Tours.

In de namiddag begonnen routeboekje en gsp mekaar veel, meestal, tegen te spreken, wat bij mij soms de nodige irritatie veroorzaakte, gelukkig is er eentje achter mij die mij vlug doet relativeren! Daardoor onderweg weinig aan sightseeing gedaan maar veel de weg gezocht, vond dit ook minst fraai streek tot nog toe, zelfs als grauwe afgeschilderde Le Nord vond ik beter, of kwam dit misschien door les Ch'tis?

Toch gezien dit kleine, fraaie kerkje onderweg in Antogny-Le Tillac.

kerkje in Antogny-le Tillackerkje in Antogny-le Tillac inter

Overgestoken in Châtellerault een ‘IJzeren brug’,  de ‘ijserie brughe’ tussen Eine en Ename die bij ons meer dan zo wat herinneringen oproept, de tijd van de toen nog verdoken liefde…

Châtellerault ijzerenbrug

Daarna in Châtellerault het veilige spoor naar Poitiers kwijt geraakt, alternatief was volgens een passant de N10, geen 500m zoals gisteren maar 20km deze maal naar Poitiers, het was al 18 uur en plots was er een Ibis hotel, genoeg voor vandaag, geen echt pelgrimsoord maar toch goed genoeg om alles te laten te bezinken. Wou zelfs van hieruit, Châtellerault, direct naar de Atlantische route fietsen zonder Poitiers, nu al serieuze twijfel daardoor toch iets te missen, dus zal ik proberen zelf een veilige route uit te zetten naar Poitiers en dan langzaam, via Saintes (een echt pelgrimsoord) naar de Oceaan te fietsen.

De schrik van elke pelgrim, deze route barrée bleven we echter voor.
(Oude pelgrim en ex-flik, je had mij beter een zwaailicht meegegeven ipv een hesje.)

de schrik van elke pelgrim

Moest van Anny aan al de kinderen (in het bijzonder Marijke) feliciteren met hun schoolresultaat!

Nog vergeten: gisteren 2x fotosessie moeten doen met tandem. Eenmaal voor een Franse fietstrekker en een 2de maal voor iemand die voor Engelstalige organisatie en site de routes aan het bestuderen en het uitzetten was naar Compostela, vond ons ‘great’. Het Compstelavlagje van de tandem moest absoluut op de foto.

fiets compostelavlagje

Op naar morgen en nu nog proberen route (ondertussen al 22uur)  uit zetten op BaseCamp voor de Garmin, zonder tegenspraak van het routeboekje.

 

7 dagen, meer dan 100km/dag en een meer dan goed gemiddelde (rekening houdende met de steden e.d.), de stoker verdient meer dan een pluim. Is wel iedere avond uitgehongerd en gaat met de kippen op stok... ik neem dan mijn taak als navigator ter harte en als Kuifje vervul ik mijn journalistieke plichten. Als ik soms even iets herlees zie ik nogal wat fouten, excuses daarvoor, maar moet dan terug inloggen voor de correcties en deze dan niet vergeten op te slaan, wat al meermaals gebeurd is, mag dan herbeginnen, vermoeidheid (vooral die) en luiheid is des duivels oord, mag St. Jacob mij vergeven. En, ik heb ook geen ghostwriter alla Eric ter beschikking (Karel zijn gage is mij te hoog).

 

dag 08 -  za 29 juni 2013 Châtellerault - Lezay 90km

Châtellerault 9u30 miezerig weer, toch via Poitiers verder, heb een kleine aanpassing uitgezet op gps om aldus terug op de originele route te komen, we zien wel.

In tegenstelling tot de tourrenners na 7 dagen nog geen rustdag voor ons, hebben onbewust wel een uur langer geslapen, gaan wel wat minder kms doen anders zijn we te vlug in Carcans.
En route.

Toch terug 90km gefietst, voor beiden was dat dat meer voldoende vandaag, dus ook voor de kapitein! Details fietsen zie hierboven bij dag 07.
Vandaag, in tegenstelling tot gisteren geen noemenswaardige problemen gehad wat route betreft. Na enige reflectie zou het best kunnen dat ik gisteren een route vanaf Poitiers had ingeven ipv naar Poitiers… vandaar mijn verwarring en de kluts die ik kwijt was zeker. Enfin het was van Châtellerault naar Poitiers toch nog ongeveer 35km, dus de juiste beslissing genomen gisteren.

Onderweg naar Poitiers in Vieux-Poitiers een op een toren lijkende ruïne naast de route, restant van oud Romeins amfitheater uit de 1ste eeuw, met een doorsnede van 116m kon er het tot 10.000 toeschouwers in.

onderweg naar PoitiersVieux Poitiers

Dissay, oud stadje met imposant 15de eeuws kasteel

DissayDissay 15e kasteel

 

Poitiers, ondanks mijn pessimisme van gisteren dus toch kort bezocht, 2 kerken was voldoende: Ste.Radegonde en St.Pierre-kathedraal, met monumentale voorgevel en 3 portalen, daar bij pastoor, geboren in Brussel, op pastorie stempel gaan halen, gisteren geen stempel…

Poitiers kerk Ste.RadegondePoitiers naar St.Pierre-kathedraalPoitiers St.Pierrekathedraal 3 portalen

Ligugé, mooi kerkje bij een benedictijnenabdij

Ligugé - kerk St.MartinLigugé - kerk St.Martin koor

Logement gevonden in Lezay, op 2km afstand van de route, in een chambre d’hôtes genaamd ‘Le Chateau’…, oude hoeve van 1850, eerste aanblik beetje slecht onderhouden, binnenin beetje sprookjesachtig of is het spookachtig, zullen het vannacht wel ondervinden. Wel vriendelijke uitbaters en wifi! Hoeven ons niet meer te verplaatsen vanavond , gaan eten klaarmaken voor ons, ondertussen nog een Spaans koppel aangekomen.
Detail, onze kamer hier heeft hetzelfde behangpapier als Piet zijn kamer...

Lezay - chambres d'hotesLezay - chambres d'hotes naar de kamer

Lezay: streekdorp waar sinds geheugenis iedere dinsdag één van de grootste Europese veemarkten wordt gehouden.

Dag afgesloten met lekker diner (aperitief, voorgerecht, hoofdgerecht, kaas, dessert en koffie, vin compris... en zonder afwas!) bij  het gastgezin, interessante uitwisselingen en leuke babbel, aanraden voor pelgrims en andere toeristen.

Lezay diner 01Lezay diner 02

 

dag 09 -  zo 30 juni 2013 Lezay - ???

goed geslapen zonder spoken, eigenlijk een hoeve en mensen uit een Franse film.
Het uurwerk in de keuken, een ideetje voor Gerda.Gerda met zo’n stationsklok ben je toch onmiddellijk in sfeer van de rush om tijdig je trein te halen…

Lezay ontbijtLezay klok voor Gerda

Eindelijk zon deze morgen, dus klaarmaken en op naar Saint Jean d'Angely (65km)of Saintes (90km).

Het is dus Saintes geworden 95km, daggemiddelde zakt van 100 naar 99. En morgen naar Royan is het maar 45 km. Daar steken we per boot de Gironde over om naar Carcans (ong. 70km) te fietsen waar we woensdag afgesproken hebben met onze vrienden die ons komen bezoeken. Zitten dus voor op het onbestaande schema en kunnen/moeten een extra rustdag inlassen: woensdag en donderdag. Enfin er zijn genoeg wijngaarden te bezoeken nadat de stoker de fiets heeft gekuist…

Kalme, hete dag vanaf de middag 27 à 28°C, dus veel drinken. Maar één probleempje: moeten omrijden voor een koers…. Eerste seingever liet ons nog door ('ik heb ook gekoerst, ik let wel op') maar de tweede enkele km verderop no way, geen verhaal. Seingever daar was een….. vrouw!

Graag hadden we in een klooster geslapen hier in Saintes, tot deze middag geprobeerd hen telefonisch te bereiken, geen antwoord (zondagsrust?) tot plots op de middag toch iemand opnam… had mij vergist, kwam bij Fernand terecht, die juist daarvoor het nieuws van Johan Verhaegen had ge-sms’t. Wilden juist in Aulnay-de-Saintonge de kerk gaan bezoeken. Kon geen kaars aansteken maar daar binnen toch even stil gestaan bij dat onheilspellend nieuws, ondertussen toch al vernomen dat zijn toestand stabiel is, oef. Sterkte Johan!

Aulnay-de-Saintoinge heeft een prachtig 12de eeuws gerestaureerde kerk, St.Pierre de la Tour, één van de mooiste van West-Frankrijk en is kenmerkend voor de pelgrimsroute: vol reliëfs met bijbelse vertellingen om de pelgrims - in het algemeen analfabeten (sik) - te leren, te vermanen en te bemoedigen.
Het omliggende 19de eeuws kerkhof veel grafstenen in de vorm van sarcofagen op pootjes. De zuil met kruis dateert uit de 15de eeuw, geen wonder dat de afbeelding van St.Jacob door de vele handen inmiddels versleten is.

Aulnay-de-Saintoigne kerkAulnay-de-Saintogne kerk intAulnay-de-Saintoigne portaalAulnay-de-Saintoigne zuil met kruis

Aan kastelen onderweg geen gebrek, het ene al mooier dan het andere.

Kasteel onderweg

Coureurs moeten tegenwoordig allround zijn, strade bianchi parcours gedurende ettelijke kms in fôret d'Aulnay.

Strade Bianche in Fôret d'Aulnay

St.Jean-d'Angély doorgefietst zonder dat we het goed beseften, niet meer terug gefietst, te warm, 'n Mens kan niet alles zien.

Saintes, deze avond om 20 uur nog altijd 29° C, warmer dan tijdens het fietsen. Saintes, pelgrimsstad, overwogen om hier een dag te blijven, maar alle musea zijn dicht op maandag.
Arc Germanicus en kathedraal.
(Romeinse triomfboog uit 18/19 na Chr.)

Saintes, Arc Germanicus en kathedraal

overnachting hotel

dag 10 -  ma 1juli 2013 Saintes – Royan

fietsgegevens zie hierboven

Weinig of geen voorzieningen onderweg, daarom 3 liter drank (extra gewicht, goed voor krachttraining) gekocht voor onderweg. Anny moeten meesleuren van de markt in de straat van ons hotel…

Naar Kathedraal St.Pierre, dicht wegens restauratie dicht was, zou al terug open moeten geweest zijn vanaf Kerstmis, maar het zal waarschijnlijk oktober worden, goede ziel gevonden die toch nog stempel voor ons wou gaan zoeken maar die niet gevonden.

Saintes kathedraal St.PierreSaintes kathedraal St.Pierre portaal

Op dan naar de romaanse Pelgrimskerk van St.Europe. Achter de kerk is een pelgrimsite met 6 bedden, ook dicht in de voormiddag. De basiliek was destijds één van de grootste en belangrijkste van Frankrijk. Basis werd al gelegd in de Romeinse tijd met de crypte rond de sarcofaag van St.Europe, de eerste bisschop toen Saintes hoofdstad was Aquitaine.

Saintes plegrimskerk St.Europe 01Saintes plegrimskerk St.Europe

Ook in Saintes een Romeins amfitheater uit 40-50 na Chr. Dat zo’n 18.000 toeschouwers kon bevatten.

Saintes Romeins amfitheater

Dan op weg naar Royan met op een bepaald moment een temperatuur van 33,4°C. Picknick onder de kerselaars bij 28,7°C.

 picknick ma 1 juli 28°C

Onderweg mooi Romaans kerkje in Varzay en nog een mooier in Thézac, met één van de fraaiste kerktorens in Romaanse stijl, reeds van ver zichtbaar. Ook meer en meer wijngaarden die de landbouwgewassen verdringen, Bordeaux nadert.

Varzay romaans kerkjeThézac wijngaardenThézac romaans kerkje

Korte rit dus voor ons zoals in de Tour vandaag, voor de eerste maal de finale kunnen zien. Frisse Hoegaarden en Panache in Royan. Tijdens Tour heeft Anny den boulevard gedaan (solden). De korte rit van vandaag, het relatief gemakkelijk parcours voor morgen en de lonkende rustdagen ontlokte  Anny de uitspraak: ‘precies of we een paar dagen met vakantie zijn’…
Royan...
 Morgen dus de boot op en de Gironde over (wilden niet achterblijven bij de tourrenners) voor een rit van ongeveer van 70km naar Carcans waar we dus vóór de regen zullen zijn (volgens weerman Fernand).

dag 11 -  di 2 juli 2013 Royan – Carcans

Onmiddellijk naar de ferry met omweg, gisteren op de verkenning 1 km te voet, nu braaf geweest en de pijlen gevolgd voor de wagens, onmiddellijk 3 km extra…warming up? Vandaag geen zon meer en op de ferry fris briesje met lichte deining, paar fietsen vielen om, onze stevige tandem en maag bleef wel overeind.
Ferry over de Gironde dus van Royan naar Pointe de Grave, overtocht van een 20-tal minuten.

Royan ferry is op komstRoyan ferry meert aan

Vandaag uitsluitend gefietst over fietspaden en dat in Frankrijk. Fietspad op en neer door de duinen, soms onverwacht dicht bij het strand.

fietspaden lans de oceaande oceaan binnen handbereikook via de fietspaden blijven we op de juiste weg

Even paniek, waren we nu toch volledig het spoor bijster, ingescheept op de verkeerde ferry, de QE II van Hyciant?

waren we nu toch het spoor bijster?

De route voert tientallen kilometers door het Fôret du Flamand (dennenbos), waar Vlamingen thuis zijn?!

waar Vlamingen thuis zijn

Overnachten en rusten dus 2dagen in Carcans zo’n 15 km van Carcans-Plage, waar we Paula, Rita, Jules en Lucien morgen verwachten. Carcans-Plage is klein vakantieoord met vooral veel surfers. Ook gelegen aan het Lac d’Hourtin-Carcans het grootste meer van Frankrijk en het laatst overgebleven leefgebied van de visotter.
Carcans - Lac d'Hourtin-Carcans

    

dag 12 -  wo 3 juli 2013 Carcans – eerste rustdag

De weersvoorspelling van weerman Fernand klopt: het regent vandaag. ‘Et alors’, we moeten toch niet fietsen vandaag.
Het logement valt reuze mee, hartelijke ontvangst, met ‘une véritable magicienne de la cuisine’ in huis, het pelgrimsleven wordt weer eens vergeten (vanavond o.m. magret de canard op het menu).

Dagtaak: straks wordt de was gedaan, geen handwas deze keer maar wasmachine van het huis, fiets beetje kuisen en wachten op de vrienden.

Heb ondertussen de kaart in de reisblog ook beetje kunnen aanpassen, kms kloppen wel niet helemaal maar het geeft een beeld van de tocht. Hebben in werkelijkheid 1.021km to de 957km van de kaart. Wij hebben al meer dan 51 uur gefietst aan een algemeen gemiddelde van 19,8km/h, gemiddeld 93km/dag.

Later op de dag hopelijke enige contemplatie van de camino tot op heden.

Reflecties op rustdag

Hieronder een tekst waarmee wij onze voordrachten beginnen.

We zetten kinderen op deze wereld.
We leven in angst dat we ze kwijt geraken.
We stellen ons gerust door de te zeggen:
Tegenslag is voor anderen,
Niet voor ons.

Tot het op een dag gebeurt.
Het maakt alles kapot,
Al onze herinneringen,
Al onze gevoelens...

Onze harten zijn leeg
En onze tranen opgedroogd.

Wij kunnen alleen maar lijden.
En je zegt dat je het
Nooit zult overleven, en dan…
En dan houdt het leven…
Je in zijn greep.

Je weet niet waarom.

Piet’s overlijden was een mokerslag waarna je terug moet zoeken naar evenwichten, er is naast de psychische weerslag ook de fysische tol die je betaald, vooral de weerstand die weg is.

Gelukkig is er de steun die we elkaar kunnen geven, wat niet evident is, want rouw en verdriet worden door koppels niet altijd op dezelfde manier verwerkt met alle nare gevolgen van dien.

Anny vindt dat ze nog niet de echte pelgrimssfeer heeft ervaren tot op heden, te weinig pelgrims onderweg ontmoet, ik vermoed dat dit pas op de camino Frances zal komen, vanaf St.Jean-Pied-de-Port, langs de andere kant zijn er dagelijkse ontmoetingen met mensen die spontaan naar je toe komen als ze ons Compostela-vlagje op de fiets zien en zeggen dat zij ook al de Camino hebben ondernomen en ons veel steun en moet toewensen. En in de Chambre d’hotes heb je ook de boeiende persoonlijke contacten met de eigenaars over allerlei zaken en… het belangrijkste het met zijn tweeën gezamenlijk onderweg zijn. Het valt mij nu nog meer hoeveel Piet van Anny ‘meehad’, alleen miste hij op het cruciale moment het nodige vertrouwen en gezond verstand, die zijn moe in grote mate bezit, om op het juiste pad te blijven, daarom volgen wij ook dit pelgrimspad, niet alles is met rede te verklaren, gelukkig is er ook nog zo iets als gevoel.

dag 13 -  do 4 juli 2013 Carcans – tweede rustdag

De vrienden zijn gisteren aangekomen om 17u00, hartelijk en emotioneel terugzien.

Één flesje, twee flesjes,….

Carcans één flesjeCarcans twee flesjes

Aperitief met het eigenaars

Carcens aperitief met eigenaars

Dan magret de canard,…

Carcans magret de canard

Terug een Franse film zeker? La Grande Bouffe

Hadden gehoopt (dankzij Jowan) het domein van Thienpont ‘Clos Des Quatre Vents’ in Margaux te kunnen bezoeken, echter eigenaar is gisteren terug naar België vertrokken, het worden nu 2 wijnkastelen in gezelschap van de eigenaar van onze chambre d’hotes, een wijnliefhebber!
Het eerste, een kasteel die sedert 2 weken overgenomen is door de Chinezen, zakelijke ontvangst, bemerk dat de Chinese vlag al aan de stok hangt, het 2de bij ambachtsman en hmmm lekker wijntje, voert het grootste deel van zijn wijn uit naar België, bij het buitengaan wist Lucien dat nog niet, hij nam het zekere voor het onzekere...

wijnproeven bij de Chinees 01wijn proeven bij de Chinees kilwijn proeven bij de ambachtsmanLucien laat geen restjes staan

 

Had het zondag nog tegen Anny gezegd, kunnen ons gerust kandidaat stellen om de koning op te volgen. Zijn ondertussen zeer ervaren in het handjes wuiven naar de mensen die ons iets toeroepen of gewoon groeten en dat vanop de fiets (moeilijker dan vanuit de wagen), bovendien trim ik op deze tocht mijn baard met een schaar, dus ben ik ook veel fijnere lintjesknipper dan Philippe, Anny kent wel geen Frans maar dat kan onmogelijk een probleem geven… misschien moeten we toch nog een mailtje sturen naar Selor.

Ondertussen ook de foto’s van de Sony kunnen downloaden, van de eerste dag, dankzij het meegebrachte kabeltje: het onverwacht uitwuiven in Ruien van Nathalie, Jowan, Ludwig; het binnenrijden van Doornik, met de begeleiders, en op de achtergrond de kathedraal met de 5 torens.

Ruien Nathalie, Jowan en LudwigDoornik met kathedraal

Oude pelgrim Eric heeft nog alcoholtester meegeven aan de vrienden voor mij, maar waarom…??? Wij zijn toch pelgrimstocht.

schitterende locatie hier op de chambre d'hotes, voelde mij onmiddellijk thuis...

een Frans Geesje

 

dag 14 -  vr 5 juli 2013 Carcans – Belin-Béliet 110km, fietsdag 12

Gisteravond gaf gastheer Francis nog een les hoe wijn decanteren zonder handen.

decanteren zonder handendecanteren zonder handen 02

Deze morgen dus terug op pad, afscheid genomen van het ‘gastgezin’ met een lady of the house die haar diners, weliswaar zonder candlelight, uitermate verzorgt en zonder hilariteit.
Daar de vrienden ons nog komen opwachten in Arès, Bassin d ’Arcachon, kunnen we vertrekken met één fietstas (fietsmateriaal) en de rest in hun wagen laden. Wat een verademing om zonder dat gewicht te fietsen, we snellen vooruit de eerste 15km om terug de route op te pikken waar we ze verlaten hebben.

depart met lady of the housemet 1 fietstas

Bijna onmiddellijk komen we terecht op een pad uit de tweede wereldoorlog, aangelegd om kustpatrouilles per motor mogelijk te maken. Heel smal, kruisen gaat niet, soms hersteld maar alles behalve in goede staat. Uit historisch oogpunt worden ze voorlopig ook niet verbreed.

Carcans smal fietspad

Na 63km over grotendeels slecht onderhouden fietspaden langs de Atlantische kust, heel tevreden dat we maar een klein deel van onze bagage op de fiets hadden, worden we in Arès opgewacht door de vrienden. En de Bassin d’Arcachon kan je uiteraard niet verlaten zonder oesters te degusteren. Ik ben wel geen oester-eter, maar deze waren wel lekker, heel fijne smaak.

Arès oester degusteren

Dan aan de baai moeten wij verder, kort: het werd een moeilijk afscheid.

Arés afscheid van de vriendenArés terug op pad

Vanaf Arès is er een brede piste cyclable aangelegd op het tracé van oude spoorlijn, een mooie route langs de dorpen van de baai, wel laat men ons (fietser) voor elke doodlopende zandweg stoppen, enorm vervelend, geen snelheid kunnen halen, eigenlijk een interval training: afremmen, optrekken en dat gemiddeld om de 200meter.
Onderweg ook nog gps-koers moeten corrigeren, richting was bizar genoeg gewijzigd.

route corrigeren

Vandaag terug slapen in een chambre d’hotes, omdat we met de fiets waren kregen we van de huisbaas een appartementje en mochten zowel zijn tuin en… zwembad gebruiken, muggen inbegrepen.Om 19u00 was het hier nog 30°C.

Morgen richting Dax.

 

dag 15 -  za 6 juli 2013 Belin-Béliet - Goubera 107km, fietsdag 13

fietsgegevens zie hierboven, ondanks de hitte en een beetje sukkelen in het begin van de route het hoogste gem. vandaag, waarvoor dank aan de lange rechte stukken

Door de bakoven van de Landes vandaag, namiddag bijna altijd 33°C, max. gezien op Garmin-gps 34,2. Lange rechte stukken zonder bescherming, ik, de ervaren fietser?, (niet de stoker dus) was deze middag eventjes aan rust toe tijdens de lunchpauze, vertrokken zonder pet en te weinig gedronken.

Landes voormiddagLandes namiddag

 

Lunchpauze in Labouheyre, gelegen aan oude Romeinse heirweg naar Dax en halteplaats voor Santiagogangers. Eglise St.Jacques, van oorsprong romaans maar in 15de eeuw in gotische stoijl herbouwd. Uniek voorportaal toont een sierboog met afwisselend Jacobsschelpen en Franse lelies. Onze lunchpauze werd daar opgeluisterd door het plaatselijk Kliekske.

Labouheyre kerkLabouheyre glasraamLabouheyre portaalLabouheyre lunch

Deze namiddag dan van dorp naar dorp, met telkens een rustpauze in de schaduw en aankopen van het nodige water. Hoeveel liter? We zijn de tel kwijt geraakt. Geen enkele fietser heeft ons pad gekruist...

Had deze morgen uit het routeboekje zo maar een chambre d’hotes gereserveerd in Goubera, het plaatselijk Mullem of Heurne, maar het was er een uit de ‘boekjes’. Eigenaars hebben bovendien enorm veel respect voor pelgrims en die worden dan ook extra verwend, alleen voor hen wordt er een rijkelijk gevulde koude schotel voorzien en de was gedaan.

Goubera chambre d\'hotes voorGoubera chambre d\'hotes achterGoubera pelgrimsdiner

In het keukenjargon noemen ze dit schrikken, vanuit de warme pot (in ons geval oven) in het koude water

Goubera schrikken

morgen richting, Saint-Jean-Pied-de-Port, waar we waarschijnlijk net niet zullen geraken, gezien de hitte, nog warmer dan vandaag, en het klimwerk dat er aankomt, we laten het op ons afkomen.


 dag 16 -  zo 7 juli 2013 Goubera - St.-Jean-Pied-de-Port 109km, fietsdag 14

alleen vlug even dit, het is nu 21u30 en ik moet om 22u00 binnen zijn...
we hebben vandaag dus toch St.Jean-Pied-de-Port gehaald na 109km en 890hoogtemeters aan een gem. van 20,3km/h. De stoker verbaast me meer en meer, de laatste 20km waren hard, heel hard, veel bergop en heet, echt heet ook door het asfalt nog altijd 30°C toen we aankwamen om 17u30. Heb het haar vanavond nog gezegd had Piet toch maar een beetje meer van haar doorzettingsvermogen gehad.
We logeren in het Esprit du Chemin een Nederlands pelgrimshuis hier, we slapen er met 20-tal pelgrims uit alle hoeken van de wereld, o.m. Canada, Koeweit, Zuid-Korea, Hongaren en... een jonge Duitse triatleet die zijn tijdritfiets in de ... living aan de muur hangt, we zaten onmiddellijk op dezelfde golflengte!
Geen Wi-Fi in het Nederlands pelgrimshuis ben dus vlug even overgewipt naar de overkant een specifiek infokantoor voor pelgrims en zo waren zo vriendelijk mij hun paswoord te geven.

Dus alles ok en morgen met een boog om Pamplona heen vanwege de San Firmin feesten, stieren achter mij??? Heb iets beter achter mij!!!

Morgen of later uitgebreider verslag met foto's. We gaan nu waarschijnlijk iets meer in refugios en albergues slapen en Wi-Fi is er dan niet altijd.  Maar Anny begint de caminosfeer te proeven en dat is wat ze wou, dus alles ok.

Morgen terug zware dag: Pyreneeën over.

rest van het verslag

We vertrokken welgezind, het was nog bewolkt… echter de zon had precies op ons gewacht na enkele minuten mochten we toch ons Jowan koersklakske opzetten.
Voormiddag tegen de 30°C, namiddag constant omzeggens 33°C. Na de picknick, stuur had wel in zon gestaan, wees de Garmin 43°C.
Picknick in Cassaber waar een kleine St.Jacobskerk staat met binnenin de apostel.

Cassaber St.JacobskerkCassaber apostel St.Jacob

Buiten verwachting dus toch in St.Jean-Pied-de-Port geraakt. Volgens de site de dag voordien was alles volzet in de Nederlandse refuge ‘Esprit du Chemin’. In een voetnoot stond wel dat ze altijd nog een paar plaatsen vrijhouden… Om 16u00, in St.Palais, toch maar getelefoneerd of er geen plaats meer was en…we konden er terecht in het heterogeen gezelschap.

St.Jean-Pied-de-Port: een belangrijke stap op weg Compostela.

St.Jean-Pied-de-Port

De refuge Esprit du Chemin - diner in groep met eerst voorstelling van iedereen, bezinningsmoment, aperitief (ook bij de Hollanders dus), currysoep, nasi goreng en panacotta, nie slect dus voor pelgrimsrefuge).

St.Jean-Pied-de-Port refugeSt.Jean-Pied-de-Port refuge diner

Rest van het verslag hierboven.

dag 17 -  ma 18 juli 2013 St.Jean-Pied-De-Port  - Urroz 65km

Pyreneeën wachten, om 8u00 vertrokken om de hitte wat te vermijden tijdens het klimmen.
St.Jean-Pied-de-Port klaar voor Pyreneeën
 Na 1km al tegengehouden door 2 Kroaten, waren hun fietsen aan het klaarmaken maar hadden hun inbussleutels vergeten, een ervaren mekanieker (met 2 linkerhanden) als ik hielp hun uit de nood…

Van St.Jean-Pied-De-Port (163m) tot Valcarlos (365m) zo’n 10km gaat het constant op en af met soms een steil stuk dat geen problemen oplevert, vanaf Valcarlos begint de col ‘Puerto de Ibañeta’ pashoogte 1.057 meter, niet de hoge Pyreneeën dus maar toch een harde brok 17km klimmen met constant 7 tot 9%, enfin we zijn boven gereden en zelfs 2 andere fietspelgrims voorbijgestoken, een Nederlandse vrouw en Vlaamse man, niet meer gezien achteraf, ook al hebben we boven in Roncesvalles wat gerecupeerd op een terras, daar wel iemand van Ottignies gesproken die de tocht met koersfiets met een karretje achter doet, hij ging wel naar Pamplona voor de San Firmin feesten, wou het eens meemaken.

de col overwonnen

Dwars door Frankrijk, naar Spanje wie had dat ooit durven denken enkele jaren geleden.

wie had dat ooit durven denken

Roncesvalles, een gerenoveerd kloostergebouw is ingericht als moderne pelgrimsalbergue, maar na 28km is dit te vroeg ons om al te stoppen, er resten ons nog 790km…

Roncesvalles Roncesvalles nog 790km

Ik zal in elk geval de Spaanse rivier met 4 letters niet meer vergeten, we hebben die de laatste 25km tientallen malen gekruist, kruiswoordraadsel is nu zo opgelost.

Spaanse rivier met 4 letters

Had 2 slaapplaatsen op het oog: één in Erro (fietshotel): stond te koop, misschien overwegen het over te nemen met mijn technische bagage (in het aanreiken van fietssleutels toch)? Een 2de na 65km in het plaatse Urruz, hotel boven op de plaats, beetje minder kms zo direct na de Pyreneeën het mocht wel even en ook even uit de hitte van de namiddag. Anny had het zelfs even kwaad om de laatste, niet meegerekende, km bergop naar het dorp te overbruggen. Urruz mooi dorpspleintje maar dood, alles dicht (San Firmin), ook het hotel, zat daar welgeteld één eenzame ziel (St.-Jacob?) op een stoel te telefoneren en waarschijnlijk door de ontgoochelde en vermoeide indruk die Anny (had al een slechte nacht achter de rug) op hem gelaten moest hebben, brak hij zijn gesprek af en belde hij iemand op, alles in het Spaans, we begrepen alleen dat we hem moesten volgen, hij met de wagen, wij met de tandem. Belde dan aan bij een privé woning waar een oudere Spaanse vrouw kwam opendoen en geen probleem we konden er terecht. Koele kamer op de verdieping, zucht van verluchting, hetgeen we dat moment dringend nood aan hadden. Ook ’s avonds bleef alles potdicht, gelukkig hadden we nog een sandwich over van de middag (voorzienigheid?)  en na enig aandringen bij de hospita toch een biertje gekregen, op dit gebied was ze minder gastvrij.
Wel nog heel warm om 19u00 op het dorpsplein, in de schaduw 38°C, dus toch een goede beslissing geweest om te stoppen kort na de middag.

 

dag 18 -  di 9 juli 2013  Urroz  - Irache 60km fietsdag 16

Calor, calor, calor, calor,…..
Het ontbijt bij de hospita was wel ok, toast, hesp, kaas, jam, broodpudding, (een ander ontbijt dan dat we tot op heden gewoon waren, daarom misschien dubbel zo lekker) beetje onbegrijpelijk dat ze ons de avond voordien niks aanbood voor te drinken of te eten, wij die daar een beetje ‘uitgeschud’ stonden omdat er alles potdicht was, behalve ‘St. Jacob’, de hospita en 2 jonge pastoors daar niemand anders ontmoet, iedereen was blijkbaar aan het feesten in Pamplona.

Urroz afscheid hospita

De boog rond Pamplona was terug op en af (720 hoogtemeter). Gelukkig dat we gisteren op tijd gestopt zijn want de eerste 25km vandaag was er niks te vinden en met dat golvend parcours en de calor, amaai dat zou afzien geweest zijn.

de weg rond Pamplona

Had in St.Jean-Pied-de-Port mijn Schwalbe Marathon banden niet kunnen oppompen, zondag (aankomst) was de fietswinkel dicht en maandag pas om 9uur open, wij waren toen al flink aan ’t klimmen. En dat baarde mijn enigszins zorgen, en als er bij een coureur iets tussen de oren zit…
Volgens het routeboekje zou er een fietswinkel zijn in Puente la Reina, Bij het binnerijden de sobere Romaanse kerk El Crucifijo (1300), sober maar met nestelende ooievaars. In het centrum staat de Jacobskerk uit de 12de eeuw met een romaans portaal met mozarabische invloeden, binnen een overweldigende?, overdadige versiering met bladgoud, maar ook een prachtig uitgesneden beeld van St.Jacob als pelgrim met staf (14de eeuw).

Puente la Reina - kerk El CrucifoPuente la Reina - ooievaarsPuente la Reina StJacobskerk romaans portaalPuente la Reina StJacobskerk versiering metr bladgoudPuente la Reina - StJacobskerk StJacob als pelgrim
De rue Major leidt ons over de beroemde 900 jaar oude stenen boogbrug over de rio Arga (tjien, nog een rivier met 4 letters). Authentiek en asymmetrisch bouwwerk werd gebouwd in opdracht van of een andere Spaanse koningin (wie weet met ontdoken erfenisgeld) om de pelgrims natte voeten te besparen, de onze zijn eerder oververhit.

In die rue Major zou dus ook die fietsenwinkel moeten zijn, echter niks te zien, ook navraag bij de locals leverde niks op, tenzij ene die ons naar een benzinestation verwees. Met mijn bekende linkerhanden lukte mij dat natuurlijk niet, norse pompbediende ingeschakeld, die ondanks een opgediept hulpstukje er ook niks van bakte, die vond het trouwens dat er meer dan genoeg druk in zat, maar je weet ondertussen dat van de coureur en die 2 oren. Enfin misschien met één bar minder vertrokken, dus het ‘hoofd’ zat niet goed.

Bij het buitenrijden van Puente la Reina, hebben we onze vriend van Ottignies ingehaald en zoals echte klimmers ter plaatse gelaten, niet omdat we hem niet mogen maar omdat ik aan zijn tempo de tandem moeilijk kan besturen, dit is geen grootspraak maar het is zo, dat gewicht (bagage) vooraan is niet alles om te sturen, te traag rijden is zwalpen over de weg.

Ook onderweg uit tegengestelde richting in een afdaling een pelgrim die ons al roepend schreeuwde dat we absoluut moesten stopten. Een medepelgrim helpen is meer dan erecode, dus alle remmen dicht. Had wel onmiddellijk gezien dat op zijn koersbroek Tinkoff stond, maar die kun je bij ons kopen, sprak vrij goed Engels, het was inderdaad een jonge Rus, die al op de terugweg was van Santiago naar… jawel Moskou (7.000km). De tandem was amazing, blijkbaar nog maar weinig of geen tandem gezien en ‘so beautiful’ keurde de kader (niet de stoker), foto’s genomen en ondertussen was onze vriend van Ottignies ook terug daar, nog een foto. Overweldigd door zoveel lof, zijn we zelf vergeten een foto te maken.

Wij zijn toen een dorpje binnen gefietst terwijl onze sympathieke Waalse vriend die zeer goed Nederlands spreekt rechtdoor fietste.

Picknick op een eindelijk schaduwrijk multifunctioneel gevonden plekje met bank in Lorca: pelotaplein, picknickplaats en een droogkast voor onze gewassen kledij die nog niet droog was.

Lorca multifunctioneel pleinLorca multifunctioneel plein - picknick

Volgende halte: Estella, ook een oud stadje, maar wel met fietsenwinkel. Oef! Echter wij kwamen er aan om 14uur, siësta tot 17 uur, met deze Calor best te begrijpen. Ik wou niet verder, banden moesten lucht hebben. Logement gevonden 4km verder (bergop 7%) op een camping met kamers voor pellegrinos in Irache, in de wetenschap dat je alles moet uittesten, kamer geboekt (of is het sauna?).

Irache - camping pelegrinosIrache - camping

Om 18u30 na de Touraankomst (toch al 2 arrivés) gezien terug naar Estella bij fietsenmaker. Nodeloos ongerust gemaakt, in de voorband kon er amper ½ bar bij, achterband was nog ok, maar ondertussen zit het tussen de oren terug goed. Ook deze fietsenmaker was onder de indruk van de tandem: de Rohloff cassette en de kader, moest met hem aan het stuur een proefritje maken had zelf een tandem maar was niet te vergelijken met de onze volgens hem, ipv van de tandem te laten overbrengen kan ik hem misschien best verkopen hier in Spanje?! Daarna terug 4km bergop, nog altijd 33°C en ter info: deze 8kms zijn niet meegeteld in de kms van vandaag.

In Irache ook één van de oudste klooster van Navarra, dat al in 1050 onderdak (nu niet meer) bood aan pelgrims.
Irache - Monasterio

Kunnen hier op de camping pas om 21uur gaan dineren, hopelijk niet te veel kabaal vannacht, zodat we morgen eens heel vroeg kunnen starten.

Morgen richting Logrono en verder, we zien wel hoe we de hitte kunnen verdragen. We hebben ruim de tijd om er geraken op 23 juli, zodat we ons niet hoeven ‘kapot’ te fietsen in de hitte.

Ter info aan Fernand, Guggenheim museum misschien vanuit Burgos met de trein, is nog niet uit de planning geschrapt.
 
In Estella hebben we onze vriend uit Ottignies, voor de 3de maal vandaag, terug ontmoet, hij ging door naar Logrongo, we zijn (hij ook) er zeker van dat we elkaar nog zullen terug zien.

Estella man uit Ottignies

 

gisteren dus problemen bij uploaden van de blog, capaciteit al bereikt? nog geen afdoend gekregen van de beheerder.
Heb de fietsgegevens per dag gedeletet en zal nu dagelijks onderaan telkens in jpg-bestandje die gegevens vermelden, Karel zal niet meer hoeven te tellen!
Indien terug problemen misschien een deel 2 aanmaken. 

Dag 19 -  wo 10 juli 2013  Irache – Badaran 83km

Slecht, bijna niet geslapen in onze sauna, nochtans met de voordeur open om toch van enige verluchting te genieten. Het baatte niet. Deze morgen dan voor de eerste maal maag- en darmproblemen, vertrokken op een busje Cola.
Piet schreef eens: ‘eindelijk eens wakker zonder ziekteverschijnselen’, die jongens zien meer af dan ik (onbewust hebben ze het zelf gezocht, maar toch), dus wat zou ik jammeren, hop de fiets op, de stoker wacht al.
Ontbijt genomen in Logroño omstreeks 9u30 uur na iets meer dan 40km en kleine 2 uurtjes fietsen, eitjes met chorizo waren ok, Anny heeft de frieten voor haar rekening genomen..

Logroño ontbijt

Gisteren werkte die bandenspanning danig op mijn gemoed en Anny heeft dat moeten ‘ondergaan’ en merkte deze morgen daar terecht een opmerking daarover. De tandem in 2 zagen hoeft (nog) niet, zoals nonkel Luc eens voorstelde toen we eens al ‘zagend’ van een trainingsrit thuiskwamen.
Ter compensatie heeft ze deze middag toch wel een zomerkleedje gekocht zeker, kan na de zomer dienen om mijn fietsen te kuisen, een nuttig iets voor beiden dus!

Het eerste gedeelte vandaag was het tobogan gedeelte, op en af met mooie landschappen, typische Spaanse dorpjes en … jawel onze vriend uit Ottignies, vandaag terug enkele malen ontmoet.

Viana - op de toboganIrache - mooi landschapViana - typisch dorp

In Logroño 2 figuren van Arnout Hauben’s camino ontmoet, een stempelende oude dame en een rare apostel.

Logroño stempel bij binnenkomenLogroño stempel bij het verlaten

Logroño, drukke hoofdstad van de Rioja en op de oude pelgrimsweg. Opnieuw een rivier met 4 letters overstoken.

Logroño brug over Ebro

In Nájera, opnieuw 3 oude rakkers die onze tandem bewonderden, niet het personeel dat het gevaarte bedient.

Nájera vol bewondering

Najera, verweerde rosbruine rotswand vol grotopeningen

Nájera grotopeningen

Vanavond misschien onweer, morgen opnieuw zonnig overdag en ’s avonds onweer volgens de voorspelling. Op naar Burgos, al zal dat nog niet voor morgen zijn.

Toch nog 19km/h gemiddeld gehaald vandaag, en dat met 1.010 hoogtemeters, de hitte en een zwaar 2de gedeelte. De stoker steekt de zwakke kapitein naar de kroon.

O Heer, de avond is neer gekomen... een moderne interpretatie - oftewel een Spaanse versie van Het Genot op den Berg - stoker showt de nieuwe vodden...

Badaran Het Genot op den Berg

 

het antwoord van de beheerder ivm de moeilijkheden om dit dagboek bij te werken:
Bedankt voor je reactie. Als ik je reisblog bekijk op http://guidohuysman.reislogger.nl/, dan zie ik daar één reisverhaal, dat de periode 22 juni t/m 10 juli beschrijft. Het lijkt erop dat je dagelijks je bestaande reisverhaal uitbreidt met je nieuwste belevenissen. Dit is een ongebruikelijke manier om je reisblog bij te werken. Ik wil je aanraden om niet steeds je bestaande reisverhaal uit te breiden, maar om voor elke dag een geheel nieuw reisverhaal te schrijven. Dit houdt je reisblog namelijk een stuk overzichtelijker. Je kunt een nieuw reisverhaal schrijven in het beheergedeelte onder "Reisverhalen" > "Nieuw reisverhaal". Zodra je een nieuw reisverhaal hebt gepubliceerd, wordt ook je mailinglijst daarvan op de hoogte gesteld.

voorlopig, ben het nu zo gewoon, blijft ik mijn reisverhaal op mijn manier verder uitbreiden, indien terug problemen zal ik overschakelen naar een nieuw reisverhaal. de pelgrims

 

Dag 20 -  do 11 juli 2013  Badaran – Villafranca Montes de Oca 63km (fietsdag 18)

zie deel II

 

aan iedereen,

sedert gisteren heb ik 'per tandem naar Compostela deel II' aangemaakt.
De link daar naar toe vind je juist onder onze verslagen en onder de publiciteitsbanner (maar boven de reacties)

Anny en Guido

de link naar deel  II

http://guidohuysman.reislogger.nl/per-tandem-compostela.64138

 

 

 

 

 

 

Foto’s

227 Reacties

 1. Eric de meyer:
  18 juni 2013
  Een dikke proficiat , wij wensen jullie een super mooie reis toe .
 2. Remans luk en Annemarie:
  18 juni 2013
  Fantastisch initiatief. Rij ervoor!
 3. Katrin:
  18 juni 2013
  Heel tof om jullie te kunnen volgen!
  Geniet er dubbel en dik van, elke dag!
 4. Dirk en katleen:
  18 juni 2013
  Proficiat en heel mooi dat jullie Piets droom willen verwezenlijken. Jullie zoon zal jullie voortstuwen en jullie volgen , ergens ver hier vandaan.....en toch zo voelbaar; dichtbij
  weet dat er mensen zijn die maar wat graag jullie tocht willen volgen.....go or bike for it
 5. Herman Mignon:
  19 juni 2013
  Veel moed, goed weer en weinig pech!!!
  Ik twijfel er niet aan dat jullie de eindbestemming halen!
 6. Daniel Revyn:
  19 juni 2013
  zal jullie reis met argusogen volgen. Moge Piet jullie vergezellen, hij zou in ieder geval fier zijn zulke ouders te hebben. Mochten jullie problemen hebben, dan bel je maar, je kan op mij rekenen.
 7. Regis:
  19 juni 2013
  Prachtige fiets en uitrusting.
  Chapeau en veel moed.
 8. Johan De Greve:
  19 juni 2013
  Schitterend idee Guido en Anny. De weg naar Compostela is ook iets wat mij boeit. Mijn oom heeft de reis te voet afgelegd bij de start van zijn pensioen. een nichtje van mij is in volle voorbereiding om als sluitstuk van haar studietijd te voet naar Compostela te gaan. Niet Compostela is het hoofddoel maar de reis, het onderweg zijn, het anders gaan "be" "leven". We wensen jullie veel succes toe en blijven jullie zeker volgen tijdens deze tocht. Dat jullie de reis met de tandem maken steunt nogmaals mijn geloof dat mensen elkaar zo graag kunnen zien dat ze samen één worden, ook op de fiets dus.
 9. Marleen Coussement:
  19 juni 2013
  Een dikke proficiat voor jullie beslissing!!!!!!!!!!
  Jullie zien er goed uit op de tandem......Zullen jullie volgen.
  Veel geluk!!!!!!!!!!!!!!
 10. YVES CALES:
  19 juni 2013
  Wensen jullie het allerbeste op deze mooie onderneming. Laat maar komen die verhalen...
 11. Boudewijn en Viviane:
  19 juni 2013
  Heel veel succes gewenst, bij de voorbereiding is alvast niets aan het toeval overgelaten. We zullen jullie dagelijks volgen via dit kanaal. We leven helemaal met jullie mee!
 12. Philippe Blanchaert:
  19 juni 2013
  Anny en Guido, vertrek goed en kom goed terug. Dan is alles geslaagd!
 13. KRIS&Shalom:
  19 juni 2013
  Veel succes toegewenst! Samen kunnen jullie dit aan!!!
  We denken aan jullie en zullen jullie op de voet volgen :-) xxx
 14. Jo Vandenheulen:
  19 juni 2013
  Geniet van jullie avontuur en kom veilig terug!
  ...we gaan nu wel ons gezellig zomers terrasje missen dit jaar :(
 15. Herman Callens:
  19 juni 2013
  Guido, dus als ik het goed begrijp, zit jij nu achteraan. Stoken maar !
  En weer niks over EPO - oorverdovend stil...
 16. Hubert en Chris:
  19 juni 2013
  Veel succes, geniet van elkaar en van de omgeving
 17. Luc Schittecatte:
  19 juni 2013
  heb alvast een beetje regen besteld, kwestie van niet te rap warm te draaien............
 18. Patrick Vansteenbrugge:
  19 juni 2013
  Geniet van jullie avontuur en veel succus met jullie uitdaging!!!
 19. Johanna De Clippel:
  19 juni 2013
  Wordt ongetwijfeld een tocht om nooit te vergeten! Ik rij mee in gedachten ;-) Succes en ik kijk alvast uit naar het volgende verslag! x
 20. Luc schiemsky:
  19 juni 2013
  Adinda en Luc wensen jullie een leuke reis, geniet vooral van het samen zijn, het samen "beleven".Piet is jullie stoker, hij krijgt jullie wel ter bestemming.
 21. Jean hanin:
  19 juni 2013
  Proficiaat - Bravo
  Bon voyage - soyez très prudent
  Très amicaleent
  Nicole et Jean
 22. Arlette:
  19 juni 2013
  Veel fiets plezier en hopelijk weinige zorgen .
  En Piet zal zeker bij jullie zijn
 23. Nadine & Marnix:
  19 juni 2013
  Kom goed aan en kom behouden terug.
  En ook al al het wel eens(?) bergop zijn, hou er de moed in
 24. Krista en Ronny:
  19 juni 2013
  Wij wensen jullie heel veel moed tijdens de reis naar Compostella.
  Wees voorzichtig en wij zullen iedere dag aan jullie denken.
  Groetjes en een dikke knuffel...
  Gaan zeker de reisvolgen.
 25. JULES en PAULA:
  19 juni 2013
  Guido &Anny
  we zullen jullie erg missen maar we weten dat jullie aan ons
  zullen denken in Compostella ,veel liefs
 26. Betty & Jean-Paul:
  19 juni 2013
  Anny & Guido
  Veel moed op jullie tocht naar Compostella. Wij zullen jullie iedere dag volgen... via het internet. Heb je nood aan een stukje muziek onderweg surf dan maar http://www.radioparkies.com
  Groetjes
 27. Marie-Jeanne en Etienne:
  19 juni 2013
  Anny en Guido
  Alvast een hele onderneming dat Jullie zeker tot een goed einde zullen brengen veel plezier, veilige reis en weinig panne ,

  Groetjes
 28. Antoinette Spanhove:
  19 juni 2013
  Ik fiets in gedachten samen met jullie mee. Ik wens jullie heel veel fietsplezier en alle 'chance' tijdens de route. Een prachtig initiatief, waarvoor : CHAPEAU! Ik volg zeker de dagelijkse nieuwsjes.
  Knuffel en warme groetjes
 29. Koen:
  19 juni 2013
  Je zuster zou trots op je zijn. Ik ook.
 30. Marianne:
  19 juni 2013
  Goede en veilige reis.
 31. Alex Balletini:
  19 juni 2013
  Beste Guido en Anny,
  Ik wens jullie het allerbeste voor uw reis en groot avontuur.
  Wees voorzichtig en lief voor mekaar.
 32. Dirk baeskens:
  19 juni 2013
  Anny, Guido kennende weet ik zeker dat deze gedurfde onderneming gaat lukken, probeer hem alleen een beetje in te tomen, goeie reis, veilige terug keer
 33. Karine dubois:
  19 juni 2013
  Anny, Guido, zoals ik al in mijn mailke geschreven heb, wens ik jullie héél veel geluk op jullie trip en ik ben er zeker van dat jullie Piet in gedachten zullen terug vinden bij de aanblik van een bloeiende bloem, een regendruppel, een heldere ster ,de golfslag van de zee,en ook zullen terug denken aan de mooie,kleine dagelijkse herinneringen en glimlachen om wat het was.Ik volg jullie op je blog.Ga ervoor,jullie komen er zeker en vast.Ik duim alvast.
 34. Pacqué carlos:
  19 juni 2013
  Wensen jullie het allerbeste toe, veel mooi weer en weinig tegenslag onderweg.......Goede Reis.....
  Carlos en Christine
 35. Willie verhegghe ( stadsdichter van Ninove):
  19 juni 2013
  Er was pasta in Pollare
  en zon,
  we hebben jullie met spijs en drank
  spierkracht en moed geschonken en
  nu wacht de lange rit met Piet in het hoofd:
  weet dat we in gedachten volgen,
  elke dag opnieuw,
  weet dat ook anderen dit zullen doen
  omdat ze jullie graag zien,
  net zoals wij.
  Pomp de banden hard,
  smeer de ketting,
  geniet van de natuur, de mensen en
  het samen zijn op twee wielen.
  Goede vaart !

  arlet en willie
 36. Josiane revyn:
  20 juni 2013
  Veilige reis toegewenst,ga het zeker volgen.
 37. Willems marie-José en familie:
  20 juni 2013
  Dikke proficiat Anny en Guido, bewonderen jullie beslissing en gaan jullie zeker volgen,wensen jullie goede reis !!!
 38. Tomas Van Reybrouck:
  20 juni 2013
  Een prachtig voorbeeld hoe dromen de dood overleven...
  Jullie inspireren hierbij vele anderen. Waarvoor oprechte dank.
 39. Willie verhegghe ( stadsdichter van Ninove):
  20 juni 2013
  Dierbare Vrienden,
  Vorige week zaterdag was 'uitwuif-pastadag' in ons dorpje aan de Dender, we hebben de tandem, de spieren, de helmen en de geesten gecontroleerd en goed voor de dienst bevonden. Nu staan jullie aan de start van een uitzonderlijk fietsavontuur, het huwelijk zal extreem op de proef worden gesteld maar daar maken we ons geen zorgen over, we weten dat jullie ook in goede handen zitten, Piet reist en rijdt mee !
  Wees voorzichtig, zoek en vindt steun bij mekaar, geniet en kom weer met mooie verhalen !

  arlet en willie verhegghe
 40. Martin en marijke:
  20 juni 2013
  Zeer mooie blog Wij gaan jullie zeker volgen! Piet zou heel fier op jullie zijn en hij zal zeker als derde passagier met jullie mee reizen . Wij wensen jullie een veilige reis toe en geniet van de mooie momenten die ge ongetwijfeld zult beleven onderweg!
 41. Vanheuverzwijn Eric-Blyau Christa:
  20 juni 2013
  Anny en Guido,
  Een heel goeie reis toegewenst van ons beiden,jullie zullen zeker slagen met jullie doorzettingsvermogen en jullie fysiek,we reizen mee in onze gedachten naar Compostella !!
  p.s. het gaat de goede kant op met Christa,maar tis nog een lange weg, maar het komt goed hopen we.
 42. Vandevelde Hilaire:
  21 juni 2013
  hallo beste Guido & Anny,
  ik wens jullie ook een mooie reis toe en moge jullie gespaard blijven
  van tegenslag geniet ervan...........
  grt ve Schelde fietser,Hilaire
 43. TRUI:
  21 juni 2013
  helaba aan beide een veilige rit ,geniet,overtref jullie zelf,verbaas jullie zelf,komt uzelf maar een paar keer tegen per dag,samen op de fiets ,samen dit doel beleven,en weet dat er eentje van boven meekijkt,wij gaan jullie alvast missen en opvolgen
  veel succes
  Het jowan team
 44. Sandra en Luc en kinderen:
  21 juni 2013
  Wij wensen jullie vooral een veilige reis en heel mooi weer!! Jullie zijn met 3 want ben er zeker van dat Piet geen moment van de reis gaat missen. Een hele dikke knuffel van ons allemaal hier, wij volgen jullie dag na dag....kus kus

  Sandra
 45. Erik de bruycker:
  21 juni 2013
  Op 5mei stonden jullie aan mijn start in Doornik, nu zal ik aan jullie start staan,de tijd gaat te vlug.Ik weet welke prachtige tocht jullie gaan meemaken,niet alleen lichamelijk maar vooral geestelijk.Alle dagen zult u het gevoel hebben dat er mirakels gebeuren en dat jullie beschermd bent van hierboven.Vergeet niet jullie zijn geen wielertoeristen maar wel pelgrims (maak dat u zichtbaar herkenbaar bent door de st.jacobsschelp) en alle deuren,vensters,respect,bewondering en hulp zullen voor jullie opengaan door de plaatselijke bevolking.
 46. Alex De Fauw:
  21 juni 2013
  Anny en Guido,
  veel succes gewenst in jullie tocht, hopelijk niet te veel hindernissen onderweg en vooral veel steun aan elkaar gewenst.
  Alex en Mariette
 47. Kathleen van rijssel:
  21 juni 2013
  Anny en Guido,

  heel veel succes op jullie tocht - het zal niet alleen lichamelijk maar ook mentaal heel zwaar worden - ik heb veel bewondering voor jullie - zelf zou ik het niet aankunnen - Piet zal leiden op deze reis - hij zal de hele tijd bij jullie zijn ...
 48. Pierre De Roose-Biasino Rita:
  21 juni 2013
  Uit ervaring weten we dat de camino één van de mooiste (NB: ook één van de lastigste) onderneming uit een mensenleven is.
  Geniet van de mooie streken, van verhalen van andere pelgrims, van al het onverwachte en zeker van elkaar.
  Breng jullie gedachten naar het verleden en verwerk samen wat nodig is en kijk uit naar een toekomst vol geluk en voldoening.
  Wij wensen jullie een fijne tocht en een leuke aankomst in Compostela.
  Met onze volledige steun en tweemaal twee duimen omhoog!
  Groeten,
  Rita & Pierre
  Biasino - De Roose
 49. Marian verbeek:
  21 juni 2013
  Een goeie reis, met goeie benen (uiteraard, zo gaat dat op de fiets), maar vooral met een goed gemoed!
 50. Marie-Anne en Luc:
  21 juni 2013
  Beste Anny en Guido,
  in gedachten fietsen we met jullie mee!
  Wij hopen op een deugdoende, veilige en louterende tocht met Piet als 3de man.
  Wij kijken nu al uit naar jullie ervaringen.
  Veel moed, we duimen voor jullie.
  Luc en Marie-Anne
 51. Gerda en Luc:
  21 juni 2013
  Jullie conditie moet wel fantastisch zijn. Goede reis maar... wees toch maar voorzichtig op die Franse wegen.
 52. Nathalie en Ludwig:
  22 juni 2013
  Succes aan jullie beiden gewenst en geniet van de tocht
 53. Peter baele:
  22 juni 2013
  het ga jullie goed op tandemreis.
  succes
 54. De visscher jo:
  22 juni 2013
  veel plezier op jullie tocht.
 55. Fernando:
  22 juni 2013
  Hola senores, wij zijn al veilig thuisgekomen daarnet en al ons eerste pak frieten met mayonaise en een lange frikandel naar binnen gespeeld in het Oudenaards frietkot... wat dat vinden we niet in Spanje. Alvast nog eens, goede reis gewenst en vooral hou het veilig, want zoals vanmiddag... van café naar café... blij jullie onderweg toch nog even gezien te hebben.
 56. Andre devriese:
  22 juni 2013
  dank voor de buitengewone en verrassende ontvan,gst deze morgen. Mijn grote bewondering voor de moed voor u beiden na deze extreem moeilijke eertste dag. Het ga je goed en geniet van de natuur tijdens tijdens uw avontuurlijke reis.
 57. Andre devriese:
  22 juni 2013
  dank voor de buitengewone en verrassende ontvangst deze morgen voor uw vertrek. anderzijds mijn grote bewondering voor de moed en doorzettingsvermogen tijdens de eerste dag in extreem slechte weersomstandigheden. het ga jullie goed en hou er uw lach bij tijdens het verder verloop van de avontuurlijke fiets (tandem) tocht. geniet rondom u van de natuur.
 58. Peter en Kristel De Baere:
  22 juni 2013
  Hoi Anny en Guido,
  We lezen nu pas de achterliggende gedachte om naar Compostela te fietsen. Dat maakt deze reis nog zo veel mooier, boeiender en intenser! Piet zou zo trots op jullie zijn en kijkt van hierboven vast bemoedigend op jullie neer!!! Zoals hier reeds een paar keer gezegd is, Piet reist met jullie mee, kilometer per kilometer, in jullie hart en gedachten... en zal de kracht en moed geven om door te gaan, ook al wordt het al eens moeilijk! We hopen dat de reis jullie alles mag brengen wat jullie ervan verlangen!!! Veel plezier en succes en de wind vanachter...
 59. JULES en PAULA:
  22 juni 2013
  spijtig dat ik er van de morgen niet bij was aan de start,
  maar k'ben toch blij dat ik jullie nog heb gezien met veel emoties,
  oef zal blij zijn als we 10dagen verder zijn,draag zorg van elkaar
  kusjes Paula
 60. Schittecatte peter:
  22 juni 2013
  succes beiden
 61. Martin en marijke:
  23 juni 2013
  ik was blij dat ik erbij was om jullie uit te wuiven . Het was heel gezellig . jullie eerste dag was al veel belovend! Ik zou zo zeggen doe zo verder en geniet ervan. Ik hoop dat jullie iets minder wind hebben als gisteren. Wij kijken er al naar uit naar het volgende ritverslag.
 62. Pacqué carlos:
  23 juni 2013
  Hallo ........Verloopt alles naar wens???
  Hou er zeker de goede moed in!! en verder veel succes
  Groetjes....Carlos en Christine
 63. Andre devriese:
  23 juni 2013
  spijtig van het niet kunnen publiceren van de foto s genomen op de eerste dag. geen nood ik was erbij . hopelijk is de staander inmiddels vervangen. goede reis. devolder is kampioen van belgie op een indrukwekkende mannier solo.
 64. Krista en Ronny:
  23 juni 2013
  Krista en Ronny
  Weeral een dag voorbij.
  Ik wou dat ik erbij was, doet me denken aan onze 3 daagse staptocht naar de Ardennen. Genieten van de natuur en alle mooie dingen die je onderweg tegen komt. Eerlijk gezegd, awel, ik ben een beetje jaloers. Groetjes
 65. Lut en jan:
  23 juni 2013
  Wij wensen jullie een leuke trip en hopelijk wordt het weer wat beter met minder of geen regen,
  groetjes
 66. Jean hanin:
  24 juni 2013
  Bonjour chers amis,
  Merci pour vos messages.
  Bonne route.
  Amicalement.
  Jean
 67. Pieter Vanderstappen:
  24 juni 2013
  Toen ik op de radio deze week hoorde dat de NBA-finale beslist was, moest ik meteen aan jullie denken. Ik kijk al uit naar de volgende posts op jullie blog. Veel succes en een hele fijne reis gewenst!
 68. Arlette:
  24 juni 2013
  Hallo ... Alles ok .
  Voor de jarige morgen !! een dikke proficiat
 69. Adolf huysman:
  24 juni 2013
  hallo keer nog niet terug ?
 70. Herman Callens:
  24 juni 2013
  Aan de talloze reacties te zien, rijden jullie helemaal niet alleen... ontroerend mooi... zo kennen wij jullie, zo houden wij van jullie
 71. Erik de bruycker:
  24 juni 2013
  Ik moet eerlijk zeggen,ik ben niet verrast dat de staander van uw tandem is afgebroken,doch had het wel niet zo vlug verwacht.Toen we zaterdag na 60km zijn gestopt aan de café in Rumegies en ik zag hoe hard Anny moest heffen om de tandem op de staander te zetten door het gewicht achteraan,dacht ik direct aan de mijne die ook zo eens is afgebroken met veel minder gewicht.Door het feit dat jullie niet rap genoeg konden binnen zijn in de café om een Jupiler te drinken en ik eerst een beetje verder naar de bakker ben gegaan, heb ik er daarna niet meer aan gedacht om u er op te wijzen. In feite beter na 1dag pikkel kapot dan bij mij na 2°dag filmcamera kapot.
  Ik was na 4dagen van Doornik in Chartres (440km) hopelijk bent u er ook,in de kathedraal is het een prachtige locatie om te mediteren op uw 70° verjaardag, alvast nu reeds proficiat.
  De oude pelgrim fietst dagelijks met jullie mee en zie in gedachten waar en wat u passeert. Blijven duwen windop (heb het ook meegemaakt) en vooral blijven ademen.
 72. Familie Delmeire:
  24 juni 2013
  Heey Tante Annie & Nonkel Guido,
  Jammer dat mama & papa & ik jullie niet konden uitwuiven!!
  Maar we volgen jullie wel op jullie blog !. :)
  Amuseer jullie maar !!
  & al een gelukige verjaardag hé voor morgen :) xx
  Groetjes Familie Delmeire
  P.s. delphine vondt het een ZEER lekker ontbijt maar ook een ZEER zwaar afscheid.
 73. Karine dubois:
  24 juni 2013
  voor de jarige een dikke proficiat en inderdaad de kathedraal in Chartres is een prachtige plek om effekes van de wereld weg te zijn, wij zijn er vorig jaar geweest .Wij hebben toen de ganse Loire streek gedaan en twijfel nu of we de trappen v.deze kathedraal gedaan hebben tot hoog in de toren of in de kathedraal van Tours.Maar ik zou het niet doen in jullie plaats,kwestie dat je nog adem over hebt om verder te fietsen, wij waren met de auto.xxx
 74. Lilian:
  24 juni 2013
  wij marc en lilian wensen jullie een fijne reis zonder tegenslagen en een behouden thuiskomst het ga jullie goed grtjs
 75. Dario, Cristiana & Diter:
  24 juni 2013
  Veel succes maar geniet vooral van jullie prachtige avontuur, want Compostela zal er sneller zijn dan je denkt. Het zijn toch maar een 1700km..
  En nu nog een Leffe onderweg maar binnen dagen een Chateau Pichon, pain et fromage.. Mmm Geniet!
 76. Johnny & Lutgart:
  24 juni 2013
  Pelgrims gaan eventjes opzij staan, stappen enkele weken uit het gewone leven en zijn echt vrije mensen. Ze willen onderweg dikwijls een antwoord vinden op al hun vragen. De tocht kan één lange medidatie worden. Heel wat pelgrims kunnen beamen dat er onderweg veel meer kan gebeuren dan het louter waarneembare. Wij wensen dat deze uitdaging vele en bijzon- dere ervaringen met zich meebrengen. We zenden jullie van harte veel energie en voorspoed toe.
 77. Fernando:
  24 juni 2013
  ter info: Guido en Anny vandaag, maandag 103 km, totaal al 320 km; problemen met internet en laptop, slapen in hoeve in MERU.
  gelukkige verjaardag herenboer...
 78. Lucien en Rita:
  24 juni 2013
  Beste wielervrienden,

  Indien jullie ongerust moesten zijn omtrent het stilzwijgen van onze Compostella-bedevaarders, een geruststelling, de oorzaak is van technische aard, het internet is voor hen voor het ogenblik niet haalbaar, hopelijk is dit weldra opgelost.
 79. Eric de meyer:
  24 juni 2013
  Met het mooie weer komt alles dik OK .
  Geeft er maar een lap op .........
 80. Krista en Ronny:
  25 juni 2013
  Guido, proficiat met uw verjaardag.
 81. Linda en jowan:
  25 juni 2013
  speciaal vroeg uit de veren om je een gelukkige verjaardag te wensen. het ga jullie goed !
 82. Marie-Anne en Luc:
  25 juni 2013
  Guido, een heel gelukkige verjaardag!
  Geniet van al het mooie onderweg en een behouden vaart.
  Groetjes
 83. Karine dubois:
  25 juni 2013
  Guido, steek maar een tandje bij hé vandaag met uwen verjaardag.
 84. Fernando:
  25 juni 2013
  Ach die computers, een uitvinding van die Amerikanen hé.
  Zou je niet beter een vulpen en een schriftje gaan kopen, in een " Petit Casino " of een Leclercq? Smijt die laptop weg en weeral ruim één kilo overboord. Schrijf mij dan regelmatig " nen brief " zoals destijds op school, als je een opstel moest schrijven.

  Beste neef,

  Ik ben zoals je wel weet, onderweg naar Compostela, samen met ons Anny.
  We hebben al veel gezien en meegemaakt.
  Gisteren de schrik van ons leven gehad, toen plots, op zo'n lange rechte baan, een hond achter ons aankwam gelopen. We hebben nog nooit zo rap gereden met onzen tandem, wel 't veertig per uur. Anny was echt heel erg benauwd. Dat beest is pas weggelopen, toen er een auto afkwam.
  In 't volgende dorp dan maar gestopt aan een " BAR - TABAC " en een ferme pint gevraagd. Hier noemen ze dat " une pression ". Anny heeft zo'n Pastis gedronken, ge weet wel, met water, dat wordt dan precies melk. Een paar uur later, zijn we gestopt aan een boerderij en we mochten er blijven slapen. We moesten wel betalen, want die verhuren kamers aan toeristen. Die boer had veel geiten en maakt kaas van de melk. Echt lekker. We hebben er 's avonds ook nog gegeten. Agneau en voor dessert, geitenkaas, met een paar glazen rode wijn.
  Allez, 'k ga u laten, tot later.

  Uw neef, Guido
 85. Tine:
  25 juni 2013
  Volgens je horoscoop start nu het meest dynamische jaar uit je leven.Hoe start je het waarmaken van zo'n belofte?Een dag van dynamiet dan maar?HAPPY BIRTHDAY Guido.............
  Denk alle dagen aan jullie maar op mijn manier..................weet dat ik naast jullie ben.............Je zal uzelf wel enkele keren tegenkomen.Knuffel voor beide ........
 86. Fam. delmeire:
  25 juni 2013
  Gelukkige verjaardag Nonkel Guido. Geniet er van en drink er eentje op. Hopelijk vlug terug internet dat we jullie kunnen volgen.
  groetjes
 87. Antoinette Spanhove:
  25 juni 2013
  Anny en Guido
  jullie hebben op een paar dagen reeds een en ander beleefd, lees ik.
  Gelukkige verjaardag Guido (te laat, maar wel gemeend!)
  Ik wou dat ik jullie zag fietsen, met die hond achter jullie aan!
  Nog heel veel fietsplezier en geniet ervan.
  Antoinette
 88. Luc Schittecatte:
  25 juni 2013
  wensen hun papa een hartelijke verjaardag en een behouden thuiskomst ......krijgen nu wel veel meer eten van onze nonkel !
 89. KRIS&Shalom:
  25 juni 2013
  een heel gelukkige verjaardag Guido !!! Keep on going!!!
 90. Erik de bruycker:
  25 juni 2013
  Ge moet niet bang zijn,franse honden lusten geen rauw soepvlees.Ik had u nochtans mijn apparaatje (gekocht bij Adventure 40euro) beloofd die ik mee had,doch niet heb nodig gehad tijdens mijn tocht. Banger moet u zijn op de Spaanse hoogvlakte 'de meseta' tussen Burgos en Leon, daar hangen de gieren boven uw hoofd en die verstaan alleen een spaans dialect.
  Hopelijk geraakt u vandaag in Chartres om in het klooster St.Yves op 100m van de kathedraal uw verjaardag te vieren,mogelijks vind u daar ook mijn rerservefietsschoenen die ik daar heb achtergelaten.
 91. Johan en claudine:
  25 juni 2013
  Natuurlijk zijn honden heel boos op losgelaten (reis)duiven!!!
  Wees voorzichtig en veel plezier !
  Proficiat Guido!!!
 92. Koen De Maertelaere:
  25 juni 2013
  Anny & Guido,
  Van een verrassing gesproken! Ik zag zojuist het mailtje van Boudewijn ivm jullie vetrek. Spijtig genoeg was ik net de afgelopen week in Milaan. Anders hadden we zeker de start komen "geven" bij jullie.
  Bij het maken van reizen in het leven is de eindbestemming niet van belang, het is de weg ernaartoe. Het ga jullie goed in dit avontuur!
 93. Fernando:
  25 juni 2013
  Beste mensen,
  Er was helemaal geen sprake van een hond. Jullie moeten de tekst goed lezen, voor de " zogezegde " brief van Guido aan mij.
  Het is een verzinsel van ondergetekende.
  Hopelijk is hiermee de verwarring weg.
  Fernand
 94. Karel Vander Schelden:
  25 juni 2013
  Oola..voor de vergeters..Onze pelgrim wordt vandaag wel 62 jaar..
  GELUKKIGE VERJAARDAG GUIDO.. !
 95. JULES en PAULA:
  25 juni 2013
  gelukkige verjaardag Guido,de zoenen komen volgende week,
  Anny geef hem vanavond maar een goede massage
  t'zal jullie beiden goed doen,veel groetjes van ons 2
 96. Serge mady:
  25 juni 2013
  EEN ZEER GELUKKIGE VERJAARDAG GEWENST EN HOU ER DE MOED IN
 97. Karel Vander Schelden:
  25 juni 2013
  laatste bericht..nl dag 2 licht motregen ..duiven gelost ?
  Vrees dat onze pelgrims terug miserie hebben met internet ?
 98. Johnny & Lutgart:
  25 juni 2013
  nog prettige uurtjes Guido, proficiat met met je birthday
 99. Marc en Christine:
  26 juni 2013
  Proficiat aan jullie beide. Marc en ik hebben samen veel fietsreizen gemaakt en weet hoe mooi en hoe moeilijk die soms zijn. Maar deze laatste zijn achteraf de mooiste. Geniet van deze trip.Marc en Christine
 100. Linda en jowan:
  26 juni 2013
  mooi mooi... ondanks de barre weersomstandigheden, genieten jullie ervan met volle teugen. doe zo verder.
 101. Martin en marijke:
  26 juni 2013
  Met een dagje vertraging wensen wij u een gelukkige verjaardag toe
  Anny ben gisteren mijn "rapport" gaan halen en het was dik in orde!! Martin had een flesje koud gezet . Mooie foto`s We kijken al uit naar het volgend verslag!
 102. Karine dubois:
  26 juni 2013
  Als mijn veronderstelling goed is, dat jullie héél dicht bij Parijs zullen fietsen, moeten jullie waarschijnlijk het 'bois de Boulogne ' door.Anny hou Guido maar goed vast daar he, met al dat vrouwelijk schoon dat daar tussen de bomen staat.Voor dat je het weet lost hij de pedalen en mag je alleen trappen.....
 103. Fernando:
  26 juni 2013
  Ik lees altijd maar... champagnge gedronken, Leffe gedronken, aperitief genomen, weer champagne gedronken, wijn gedronken voor verjaardag... een normale mens, geraakt dan met de vélo geen 5 km meer verder. Doen jullie autostop misschien met dienen tandem ???
 104. Philippe Blanchaert:
  26 juni 2013
  Guido, iedereen langs de Schelde weet al lang dat Lucien geen heilige is. De manier hoe hij de mensen er steeds probeert af te rijden, samen met anderen... zoiets doen heiligen niet. Geniet van jullie tocht. Ik ben een grote fan van jullie blog!! Grtn, Philippe
 105. Pacqué carlos:
  26 juni 2013
  Anny en Guido
  Toch een beetje kunnen genieten van de verjaardagen ,goed zo hé!! hopelijk nu wat beter weer... om gezelliger de tocht verder te kunnen afwerken.....nog veel moed toegewenst en blijf rustig verder doen.....Groetjes Carlos en Christine....
 106. Adolf huysman:
  26 juni 2013
  hoeveel km. heb je er al opzitten ?
  hopelijk geen noemens waardige problemen ?
  die bloemen op vader zijn graf wat water gegeven , die van Piet waren nog goed.
  b. gr.
 107. Erik de bruycker:
  26 juni 2013
  Ongelooflijk, tot nu toe echt een copie van mijn tocht anderhalve maand geleden. Dezelfde wegeniswerken met wegomleggingen en mensen die u hierbij helpen, koude wind, verkleunde vingers,ik had wel zon, beschrijving in boekje die niet meer klopte, misrijden, de zwaarte van het parcours (kunt u zich voorstellen alleen overal naar boven met mijn remorque van 50kg) enz. Troost u tussen Chartres en Vendome (115km) heb ik geen werken meer gehad en klopte alles volgens het boekje. In Chateuaudun kasteel (klein ommetje) met mooie donjon.
  In Chartres mocht ik natuurlijk niet blijven na mijn overnachting in het klooster, moeder overste was bang dat die mooi pelgrim haar jonge nonnetjes zou verleiden, ik heb dan maar in het gebouw achter u op de foto, mijn reservefietschoenen achtergelaten voor de nonnetjes.
 108. Rudy en Carla:
  26 juni 2013
  Dag Guido, dag Anny,

  Ook van ons een goede reis gewenst, geniet met volle teugen, steun elkaar door dik en dun, berg op, berg af, in zon en regen, wind mee of wind tegen. We blijven jullie volgen!!
  groetjes Rudy en Carla.
 109. Marie-Anne en Luc:
  27 juni 2013
  Wij volgen jullie op de voet (fiets)
  Hopelijk beter weer de volgende dagen (in België wordt het volgende week ook beter, hopelijk.....)
  Gr
 110. Jean hanin:
  27 juni 2013
  Allez, plus vite !
  Non, c'est une blague.
  Bravo pour vos performances.
  Très amicalement.
  Ncole et Jean
 111. Fernando:
  27 juni 2013
  Guido, op 6 juli, begint in Pamplona de fameuze " San Fermin ".
  Je kan er misschien met je tandem, tussen de stieren meerijden.
  Doe alvast een wit hemd en witte broek aan, of iets in 't wit, plus een rode sjaal ... de traditionele klederdracht van de San Ferminers.
  Van Médard weet ik, dat het daar, bij het verlaten van de stad, even zoeken is, maar jullie hebben wel de nodige apparatuur om de weg te vinden naar Compostela. Succes en je komt live op TVE, dagelijks. Ik ga zeker kijken.
 112. Fernando:
  27 juni 2013
  Nog iets om de weg te zoeken naar Pamplona...
  In het Baskisch is Pamplona = IRUNA
  Het kan dat het enkel in het Baskisch op de borden staat, dus Iruña.
  Ook dit nog, de hotels ed zitten in die periode overvol... dus op tijd stoppen of ... doorrijden.
 113. Luc Schittecatte:
  27 juni 2013
  Het was echt niet nodig om per fiets naar Compostella te gaan, uwen auto had enkel een sleutelprobleem. Nieuwe elektrische sturing - beide sleutels herprogrammeren !
  Maar allee ge zijt nu al zo ver, fiets maar verder.
 114. De Rieck Willy:
  27 juni 2013
  Beste Anny en Guido, ik vind het heel moedig dat jullie deze lange fietstocht ondernemen. Ik heb bewondering voor jullie doorzetting. Vandaag ook vernomen dat jullie volgende week bezoek krijgen voor enkele dagen van Lucien en Carlos, ik hoop dat jullie daardoor nog meer moed zullen krijgen. Groetjes en veilige thuiskomst.
 115. Lisette:
  27 juni 2013
  Hallo alginder , ik heb ondertussen uw blog in gang gekregen , wij zijn goed thuisgekomen via een kleine stop in Auchan.

  groeten L.
 116. JULES en PAULA:
  27 juni 2013
  Guido en Anny
  Hier volgt het verslag van de bijzondere algemene vergadering (reisplanner) gehouden te Eine ten huize van Jules en Paula en na één fles Bordeaux en enkele Pouilly Fumés werd beslist om woensdag 3 juli om 4UOO te vertrekken en we hopen jullie in Carcans in de vooravond te ontmoeten. We wensen jullie nog een aangename reis, tot dan.
  Veel groetjes van ons alle 4 !!!
 117. Marie-Jeanne en Etienne:
  27 juni 2013
  wij blijven Jullie volgen ,nog heel veeeeel geluk op Jullie tocht en zo te lezen gaat alles toch zoals verhoopt met uitzondering van die kaarten, zolang dat het dat maar is ,da komt wel in orde .
  vandaag bij Luc geweest : U moet zich geen zorgen maken over de poezen want zijn ook op verlof bij de nonkel ,amaai wat een profiteurkens .
 118. De Rieck Willy:
  28 juni 2013
  Anny en Guido, is wel Lucien en Juul(niet Carlos)welke jullie komen bezoeken volgende week. Ik wens jullie nog verder het beste op de lange reis. Groetjes Willy
 119. Adolf huysman:
  28 juni 2013
  Over 60 j. liep ik in Chartres niet ver v.d.Kathedral een 5000 m. we waren toen in een groot en chique hotel gelogeerd op de grote markt. Ons voorgaande hotel ( we zijn daar weg gegaan met veel ambras ) de secretares v.d.club haar kamer zat vergeven v.d.kakerlakken.....let maar op hé. b.gr.
 120. Erik de bruycker:
  28 juni 2013
  Ik heb ook op die N10 gezeten doch ik voelde mij min of meer veilig met die fietskar achter mij voorzien van mijn oude rode fluo politievest. Ik heb u verwittigd dat er dagelijks mirakels uit de hemel zouden vallen en dat er telkens op het juiste ogenblik er een persoon zal zijn die u uit de nood helpt.
  Een 40tal km voorbij Tours (Ste.Maure-de-Touraine) moet u volgens boekje rechts ri.Gendarmerie,deze is al 2jaar afgebroken,u moet verder rijden tot groot rond punt en schuinrechts aan garage van landbouwtractoren (D108).
  Ik ben van Tours tot Poitiers gereden (115km)
  Poitiers is de moeite waard om te bezoeken.
 121. Karine dubois:
  28 juni 2013
  waren we nu dit jaar op vakantie geweest ipv vorig jaar in die streek, we zouden jullie vast en zeker ook ergens opgezocht hebben om van een glaasje???? te genieten, zou leuk geweest zijn.Maar ja is nu niet zo, dus als ge er nog een goeike drinkt denk dan maar ne keer aan mij hé.
 122. Fernando:
  28 juni 2013
  Ik had gisteren de weersvoorspellingen gezien op France 2. Niet goed voor vandaag en evenmin voor morgen zaterdag. MAAR vanaf zondag volop zon en 25 graden. Hopelijk daarna richting Spanje ook veel zon en bakken op de fiets. Jullie hebben toch zonnecrème ( factor 20 gebruiken wij in Spanje ) mee ??? Hier grijs, wat regen, zou al willen terugkeren ( en ginder blijven ) naar Spanje.
 123. Gerbert en Jeanine:
  28 juni 2013
  ik ben vol bewondering voor alles wat jullie meemaken, wat een avontuur, en wij maar klagen als we een georganiseerde reis maken en er iets verkeerd loopt, we wensen jullie veel geliuk en genot met de gedachte aan piet, sorry voor de late reactie , nonkel luc dacht dat hij mij de blog had doorgestuurd maar nu kan ik alles volgen groetjes Gerbert.
 124. Erik de bruycker:
  28 juni 2013
  In Poitiers scheiden onze wegen voorlopig tot in Spanje (Punta la Reine) juist voorbij Pamplona.
  In Poitiers heb ik als oude pelgrim gekozen,recht naar beneden via ongelooflijke mooie rustige pitoreske pelgrimdorpjes, waar nog mirakels gebeuren,en het golvend parcours door de wijnvelden tot Het wijnstadje St.Emilion, alwaar ik 2dagen ben gebleven om de nodige witte en rode Epo op te doen.
  Jonge vurige pelgrims kiezen in Poitiers voor de vlakke drukke toeristische kustroute zonder mirakels maar met de vele naaktstranden langs Montalivet-Carcans enz. hopelijk regent het daar, veel genot.
  Tot in Spanje op de Camino.
 125. Dirk en katleen:
  28 juni 2013
  oesje Guido ........ne late gelukkige verjaardag gewenst. Wat een avontuur.....vol bewondering voor jullie beiden
 126. Gerda en Luc:
  28 juni 2013
  Nonkel Guido staat best goed met die handdoek!!Alle begin is moeilijk...
 127. Krista en Ronny:
  28 juni 2013
  Dag Guido en Anny,
  Spijtig van het slechte weer, maar vanaf zondag zal het beter zijn.
  Hier is alles O.K. Wij reizen iedere dag met jullie mee. Eerder deze week schreef je: " waarom is Annie s'avonds zo moe? " Awel, Guido dit komt omdat ze harder op de pedalen trapt dan gij. Groetjes
 128. Fernando:
  29 juni 2013
  100 km per dag gemiddeld... HEEL GOED BEZIG... BRAVO voor de stoker. Doch deze bedenking, in de Tour is er na 7 dagen een rustdag... maar jullie hebben natuurlijk een enorme kracht achter jullie... voor hem zou je alles doen natuurlijk.
  Hopelijk toch nog wat beter weer, de komende dagen.
 129. Pacqué carlos:
  29 juni 2013
  Hallo Guido en Anny
  Prachtig om jullie te volgen, leren ook veel bij....in ieder geval twee zeer moedige mensen die dit vervolmaken....Proficiat...Doe zo rustig verder en hopelijk nu voortdurend met een beetje zon!!!
  Groetjes....Carlos en Christine...
 130. Fam. delmeire:
  29 juni 2013
  Hallo Tante en Nonkel,
  Amai al die prachtige dingen die jullie tegenkomen. Plezant om iedere dag de verhalen te lezen . Jammer van het weer maar dit komt goed zeggen ze.. hier ook maar triestig . Daphne en Delphine hebben het goed gedaan op school .Bedankt . Geniet ervan .
  Gr van ons allen.
 131. Andre devriese:
  29 juni 2013
  hallo...ANNIE & GUIDO bij de start van de Ronde van Frankrijk schat ik nogmaals uw ondernemeng even groot in als die van de renners in de Tour. Na het volgen van de reeds afgelegde route vind ik dat buitengewoon en kan ik me voorstellen dat niet alles naar wens verloopt. Topprestatie is afhankelijk vooral van karakter en geloof in eigen kunnen, maar ook aanleg is een belangrijke factor. Al deze eigenschappen zijn in jou beiden aanwezig. Verder veelk goede moed...weinig problemen en veiligheid onderweg....al lachend en zonder zorgen blijven STOEMPEN........
 132. Fernando:
  29 juni 2013
  Nog zo'n 200 km tot Carcans ???
  En dan wat rusten aan 't strand, hopelijk met veel zon.
 133. Erik de bruycker:
  30 juni 2013
  Straks in St.Jean-d'Angely is ook nog een bezienswaardig stadje en vooral Saintes. Ik heb deze 2 plaatsen aangedaan tijdens mijn terugweg, het was er toen wel druk (toeristisch)
  Na Saintes nog een kleine 50km en u bent aan de zee (zwembroek en badpak zijn aan het volgend stuk niet nodig)
 134. Luc Schittecatte:
  30 juni 2013
  Moeke, vake een klein berichtje. Wij stellen het goed bij onze nonkel, gezien de regen kunnen wij niet buiten spelen dus zitten wij de hele dag in zijne nieuwe veranda. Zelfs in de nacht blijf ik daar slapen, gisteren heb ik zelfs mijn vriendinnetje uitgenodigd om bij mij te slapen. Nonkel was niet tevreden, in alle zetels lagen haar witzwarte haren. Wij moeten ook tante Anny-bel bedanken want onze zuster slijt haar dagen bij haar, ze is daar rustig en houdt er helemaal niet van wanneer wij een beetje spelen ......met achter elkaar te hollen.
  Allee, houdt er de moet in en tot nogeens.
  Den witte kop .
 135. Gerbert en Jeanine:
  30 juni 2013
  reeds 800 kmm. gereden, wel mijnen hoed af, ik zou nu stilaan toch een dagje rust inlassen, met mischien een kleine training om de spieren wat op te warmen en niet tegen te komen wat de renners in de tour de france hebben na een rustdag, geniet verder van de streek, elkaar en hopelijk vanaf nu van mooi weer, groetjes Gerbert.
 136. Karine dubois:
  30 juni 2013
  ja ja tararra 'ijserie brughe' en jullie dachten dat je daar alleen stond met jullie verdoken liefde, wij kenden daar ook onze weg.zijn we mekaar daar ne keer nie tegen gekomen?????ach nostalgie hé.Misschien komde wel nog ergens ne keer een basket pleintje tegen;;;;;
 137. Martin en marijke:
  30 juni 2013
  Ik hoop dat het de volgende dagen even goed mag gaan. Met niet teveel onvoorziene omleidingen .En Guido mooie foto van de afwas! Anny dat is iets om te onthouden.....Iedere dag zoveel kilometers en naar ik lees doet de stoker het uitstekend!!
 138. Eric de meyer:
  30 juni 2013
  800 km voor onze Guido en zijn vrouw is maar klein bier , Toch proficiat voor deze mooie onderneming . Je moet het maar doen he'
  Wij blijven jullie verder volgen .........
 139. Krista en Ronny:
  30 juni 2013
  Jullie zijn nu al 10 dagen aan het fietsen. Het gaat toch rap he'.
  Eindelijk hebben we hier gans de dag het zonnetje gezien.
  Donderdag zijn wij op gesprek geweest bij Tomas, moesten jullie veel groetjes doen. Hopelijk is ook morgen het zonnetje daar bij jullie van de partij. Knuffels en tot de volgende ..........
 140. Fietsjongen:
  30 juni 2013
  Guido en Anny,

  Geniet ervan. Als mede-fietstrekker weet ik welke mooie en lastige momenten jullie zullen mee maken. Vroeg in slaap vallen is daar een gevolg van :-)
 141. Fernando:
  1 juli 2013
  Guido, zorg dat je voor woensdag in CARCANS zijt, want HET GAAT REGENEN die dag... daarna ZON en veel warmer.
 142. Giovanni en Nathalie:
  1 juli 2013
  Veel succes en een mooie en veilige reis gewenst!!!
  Giovanni, Nathalie en Lander
 143. Antoinette Spanhove:
  1 juli 2013
  Anny en Guido
  Ik krijg ofwel kippevel ofwel tranen in de ogen bij het lezen van jullie belevenissen. Wat een avontuur en wat een kracht halen jullie uit het (gemis) van een kind. Hetzelfde behang, van toeval gesproken!
  Het lagere gemiddelde is nog niet om te panikeren hoor.
  Alle perikelen en een eigenzinnige seingevers-vrouw maken het verhaal kompleet. Om er nog jaren over na te praten.
  Over de helft al van de afstand, super! Nu nog een aangename en veilige verdere fietsreis toegewenst.
  Antoinette
 144. Ina:
  1 juli 2013
  Doe zo verder! Wij volgen vanop afstand!
  Veel sterkte!
  Groetjes Stefaan en Ina
 145. Claudine:
  1 juli 2013
  Anny, heb al genoten van jullie reisverhalen.
  Ben blij jullie te kunnen volgen.
  Doe zo verder.
 146. Pieter Vanderstappen:
  2 juli 2013
  Deze blog volgen is al even mooi als de tour volgen!
  Chapeau voor jullie gemiddelde elke dag opnieuw.
 147. Lilian:
  2 juli 2013
  anny en guido zo een prestatie veel moed zijn blij jullie tek unnen volgen veel sterkte groetjes marc en lilian
 148. Gerda en Luc:
  2 juli 2013
  Kan dat geloven dat Anny tijdens den 'tour' even ontsnapt is naar den boulevard. Wat een idee om tijdens de solden die tocht te doen?!'t zal toch niet op dat kilo'tje meer komen in die bagage hé?
 149. Alex Balletini:
  2 juli 2013
  Volhouden Guido en niet te veel op kop rijden
 150. Fernando:
  2 juli 2013
  Nog geen nieuws vandaag op de blog. Hopelijk alles in orde met jullie tweetjes.
 151. Annie Lips vanwege Fietsend Femme Eine:
  3 juli 2013
  Terwijl jullie jullie 'master-rit' dag na dag voltooien, hebben wij gisterenavond nog eens wat kilometertjes afgemaald in de omstreken van Eine. Wat zijn wij kleine 'pierkes' in vergelijking met jullie... Goe bezig! Volhouden maar vooral heel erg aanwezig zijn in het hier en nu, dan kan de tocht niet meer stuk! We volgen jullie ;-)
 152. Gerbert en Jeanine:
  3 juli 2013
  Geniet van de rustdagen,iedere dag is er uitwisseling met nonkel Luc over de stand van zaken, we duimen en nog veel rijplezier, Gerbert en Jeanine.
 153. Ivan De Schamphelaere:
  3 juli 2013
  Beste Guido en vrouw...

  Zo heb ik je altijd gekend, als we elkaar tegenkomen aan de schelde, altijd elkaar bestoken met "ouwen en dikken" maar over het levensverhaal altijd diep intens!
  Kom maar heel dicht bij Piet, hij reist mee in ieder mooi landschap, in ieder witte wolk en iedere verzuring in jullie benen...Hij duwt dan wel mee!

  GENIET!
 154. Fam. delmeire:
  3 juli 2013
  Geniet met volle teugen van jullie rustdag.
  Groetjes van ons allen.
 155. Cools:
  3 juli 2013
  ge moogt blij zijn dat ik niet vanachter op dien tandem zit!

  ben heel zwaar onder de indruk!! geniet er met volle teugen van!
 156. Erik de bruycker:
  3 juli 2013
  Het gedeelte Frankrijk is niet te vergelijken met het gedeelte Spanje.
  Anny moet zich niet ongerust maken, eens op de Camino Frances en vooral vanaf Punte La Reine (20km voorbij Pamplona) zal ze pelgrimsfeer wel ervaren en pelgrims ontmoeten van over de ganse wereld, en zeker op de Cruz de Ferro (1500m) het hoogste punt van de tocht, alwaar u een steen kunt achterlaten aan het kruisbeeld,(alle emoties,frustaties,schuldgevoelens en verwachtingen komen los) dit is een onvergetelijke plaats op alle gebied,destijds voor mij en mijn dochter veel diepgaander dan de aankomst in Santiago waar u plots terecht komt in een toeristische commerciële drukte.
  Nog veel moed en meditatie.
 157. Erik de bruycker:
  3 juli 2013
  Het gedeelte Frankrijk is niet te vergelijken met het gedeelte Spanje.
  Anny moet zich niet ongerust maken, eens op de Camino Frances en vooral vanaf Punte La Reine (20km voorbij Pamplona) zal ze de pelgrimsfeer wel ervaren en pelgrims ontmoeten van over de ganse wereld, en zeker op de Cruz de Ferro (1500m) het hoogste punt van de tocht, alwaar u een steen kunt achterlaten aan het kruisbeeld,(alle emoties,frustaties,schuldgevoelens en verwachtingen komen los) dit is een onvergetelijke plaats op alle gebied,destijds voor mij en mijn dochter veel diepgaander dan de aankomst in Santiago waar u plots terecht komt in een toeristische commerciële drukte.
  Nog veel moed en meditatie.
 158. Peter en Kristel De Baere:
  3 juli 2013
  Hoi Anny en Guido,

  Dagelijks kom ik hier even piepen om al jullie belevenissen te volgen!! Ik bewonder jullie moed en doorzetting! Een dikke pluim en "hoedje af" voor het "avontuur" dat jullie zijn aangegaan!
  De reflecties op jullie rustdag zijn, ongetwijfeld pijnlijk, maar tegelijkertijd ook zo mooi. Mooi verwoord, mooie gevoelens en gedachten... heel intens! Ik denk dat iedereen met kinderen die angst kent en hoopt om nooit te moeten meemaken wat jullie is overkomen! Respect... is het enigste woord dat ik heb om te omschrijven hoe moedig ik de manier vind waarop jullie als koppel met dit verlies omgaan!!! Blijf elkaar stevig vasthouden, letterlijk en figuurlijk... Jullie band is jullie kracht!!! Piet had zoveel geluk met zo'n moe en va!!! We wensen jullie nog een prachtige reis toe, geniet van elk moment!!!
 159. Karine dubois:
  3 juli 2013
  Anny en Guido,
  De tekst die Guido op het blog gezet heeft ,heeft me diep geraakt en toont nog eens hoe een immens verdriet mensen ook nader tot mekaar kan brengen en ze samen héél veel kunnen verwezelijken.Als die voordrachten jongeren kunnen doen nadenken over hoe ze hun leven verder willen leiden en er iets positiefs uithalen,dan is jullie missie geslaagd en ik weet zeker dat Piet mee op weg is en ook trots zou zijn op zijn moe en pa.Mogen jullie op de Cruz de Ferro nieuwe en de nodige kracht vinden om verder te gaan met jullie leven en missie om mensen op het juiste pad te houden of te brengen en ik ben er zeker van dat jullie er een héél goed gevoel zullen van overhouden, want zo een tocht kan alleen maar positieve dingen teweeg brengen in een mensenleven.
 160. Fernando:
  3 juli 2013
  Mooie woorden Guido, ben vooral blij, dat jullie het verdriet " SAMEN " proberen te verwerken. Een kind verliezen is zeer erg. Ik weet nog hoe mijn moeder en vader dagelijks over " ons Francoise "bezig waren, na haar dood. Mijn moeder is het pas kunnen vergeten...toen ze dement werd en mijn vader heeft zoals " stoere mannen doen " in stilte verwerkt.
  We blijven jullie avontuur met spanning volgen. Doe het goed.
 161. Adolf huysman:
  4 juli 2013
  Beste schoonzus & broer,
  ben wat verwonderd v.de vele steun die ik hier iedere dag kan lezen in verband met jullie onderneming.Het mag je een grote steun wezen om alles tot een goed einde te brengen !
  Heb al dikwijls nagedacht dat ik u meermaals nog gezegd heb wat ik van ons moe zaliger hoorde zeggen van haar beste buurvrouw
 162. Adolf huysman:
  4 juli 2013
  ( Angele uw man v erliezen is erg maar een kind verliezen is nog veel erger ) als kind kweet niet hoe houd ik toen was.......zulks is me altijd bij gebleven !
  Het ga je verder goed en draag zorg voor mekaar , en tot binnen kort.
 163. Pierre De Roose-Biasino Rita:
  4 juli 2013
  Dag pelgrims,

  Ik lees dat Anny het pelgrimgevoel mankeert...
  Eén raad: de Pyreneeen over en overnachten in Roncesvalles, Calle de Francia, een gerestaureerd klooster dat opengehouden wordt door een Nederlandstalige hospitalero. Je slaapt er in een grote vernieuwde zaal tussen meer dan honderd pelgrims. Je kan er in de herberg genieten van een heerlijke pelgrimsmenu. 's Avonds naar de kapel om de veelbetekende pelgrimzegen. Daar start pas de echte camino; vanaf daar ben je op de Spaanse Jakobswegen en start pas het echte camino-pelgrim-gevoel.
  Buen Camino !!!!
 164. Fernando:
  4 juli 2013
  Zeg Cnuddeman, je gaat toch thuis zijn tegen den 21ste juli hé.
  Wij vieren hier dan de inhuldiging van onze nieuwe koning Philip.
  Zo niet, kan ik aan jou gevel in Eine, mijn tricolore vlag gaan hangen, ik heb er toch twee.
  Wanneer vertrek je nu, richting Spanje ? Smeer je maar goed in, want volgens TVE zal het vanaf zaterdag " heet " ofwel CALOR zijn in Spanje.
 165. Rita:
  5 juli 2013
  Dag Guido en Anny, blij te zien dat alles goed verloopt. Piet zal heel trots zijn op jullie. In gedachten ben ik bij jullie en zorg goed voor elkaar. Tot binnenkort en nog heel veel moed en plezier op jullie tocht. Volhouden hé
  Met vriendelijke groet, :)
 166. Fernando:
  5 juli 2013
  Nog een geluk voor jullie dat je niet bij Thienpont bent ontvangen. Je zou alleen maar veel geld uitgegeven hebben om een heel gewone wijn ( ik heb het niet over Le Pin - die trouwens ook veel te duur verkocht wordt ). Trouwens waarom zou Jowan daar binnen geraken ? Dit is enkel weggelegd voor de Lippens, Vanden Stocks of Merckxen van dit landje. Snobisme ten top. Er zijn in Bordeaux heel veel goede wijnen te vinden, aan de helft van de prijs van le clos des quatre vents. de Bourgogne fan. ( PS:wanneer vertrek je nu naar de echte camino de Compostela ??? )
 167. Arlette:
  5 juli 2013
  Het gaat goed he . Ben nog eens vandaag bij jullie engelbewaarder geweest en heb verse bloemetjes gezet . Het is echt prachtige om jullie te volgen , doe zo verder.
 168. Pacqué carlos:
  5 juli 2013
  Hallo........Anny en Guido
  Ge moogt fier zijn op jullie trouwe vrienden die jullie komen ondersteunen tijdens deze zware tocht...mooi...mooi.... verder nog veel geluk en zeker moed om dit te volbrengen.Het is werkelijk de moeite om jullie te volgen
  Groetjes....Carlos en Christine
 169. Marleen Coussement:
  5 juli 2013
  Hallo Anny en Guido
  Heb nu eens alles gelezen en naar de foto's gekeken.
  Jullie hebben al goed gefietst en zijn al op je schema. Het is heel tof om jullie verhaal te lezen, met de leuke foto's. Doe zo verder en geniet maar de rustdag met jullie vrienden. Nog een dikke proficiat voor Guido zijn verjaardag, maar ja je weet dat we het zeer druk hebben en niet veel tijd hebben voor de computer. We blijven jullie volgen !!!!!!!!!!!!!!! Groetjes, Marleen en Liban
 170. Lisette:
  5 juli 2013
  hallo,
  hoe gaat het jullie, het is wel een tijdje geleden maar oma zat met de kindjes . Ik heb getracht van jullie te volgen maar had geen tijd voor een berichtje,sorry.
  Hebben jullie al veel mooie dingen gezien die in de herinnering zullen blijven hangen?
  Nog veel fietsgenot en tot de volgende.
  Lisette
 171. Luc Schittecatte:
  6 juli 2013
  Dat smalle fietspad is een copy van het nieuw aangelegd fietspad op het containerpark, begin maar te oefenen, het is nodig.
  Al 14 dagen , goe bezig ........
  hou de moed er maar in en tot nog eens

  luc
 172. Gerbert en Jeanine:
  6 juli 2013
  van muggen gesproken, ik kan er van meepraten, in Turkije ben ik zowat opgegeten of liever gezegd leeggezogen , op zeker moment had ik 17 bobbels,proficiat met het aantal km de eerste dag na de rust pauze, zijn jullie nog ver van Spanje, nog veel groeten en hou er de moed in, Gerbert en Jeanine.
 173. Gerda en Luc:
  6 juli 2013
  Heel veel moed!!!nu het zwaar wordt en zo warm..we kijken elke avond uit naar jullie verhaal én de foto's.
  Vele groeten en een poot van Bo!
 174. Lucien en Rita:
  7 juli 2013
  Dag Guido en Anny,
  We zijn goed thuisgekomen en hebben deze morgen reeds jullie laatste verslag gelezen. Het is een getuigenis van enorm veel moed en doorzettingsvermogen. We zijn blij dat wij er even mochten bijzijn en konden ervaren welk fantastisch "Tandem-duo" jullie zijn!! Hopelijk heeft ons bezoek jullie, naast een beetje ontspanning, ook de nodige steun gegeven om verder te gaan. In gedachten reizen we met jullie mee, iedere dag opnieuw. Veel groetjes
 175. Jean hanin:
  7 juli 2013
  Chers amis,

  Depuis notre lieu de vacances nous suivons votre exploit.
  C'est formidable.
  Vous faites un voyage physique et spirituel extraordinaire.
  Bravo, bon courage.
  Très amicalement.
  Nicole et Jean
 176. JULES en PAULA:
  7 juli 2013
  7/7/2013
  hallo Anny en Guido
  we zijn goed t'huis gekomen,
  het was een droom van een reis
  maar het samen zijn was nog mooier,
  ik laat alle dagen een kaarsje branden
  zo voel ik er mij toch nog wat bij
  veel goede moed nog tot kort
  p.s.de wijn drinken we maar als jullie terug zijn
  JULES EN PAULA
 177. YVES CALES:
  7 juli 2013
  Beste Guido en Annie,
  Het was al een tijdje geleden dat ik op jullie blog was, aangezien ik met Caroline op fiets vakantie was in Italië Dolemiti.
  Heb alles nu ingehaald en moet zeggen, het is de moeite en heel spannend jullie reisverslag te lezen. Denken heel vaak aan jullie en wensen jullie een verdere behouden reis. Grt Yves en Caroline
 178. Fernando:
  7 juli 2013
  SLECHT nieuws van de weerman van TVE. Vanaf morgen, maar zeker dinsdag, woensdag en donderdag... regen en onweer op komst vanaf de Pyreneeën tot in Pontevedra- La Coruña. Dus over jullie volledige weg. Jammer. Gaan jullie nog naar Bilbao ( Guggenheim ), want je spreekt al van Iruña ( Pamplona ).
 179. Willie verhegghe ( stadsdichter van Ninove):
  7 juli 2013
  Dierbare Annie en Guido, eindelijk een teken van leven van het wielerdichtertje en zijn 'halve trouwboek' Arlet zoals dat hier in de Denderstreek wel eens wordt geformuleerd: jullie zijn aan de voet van de Pyreneeën lees ik en morgen gaat het echte zware werk dus beginnen, we zijn blij omdat jullie al veilig zo ver zijn geraakt en duimen hier met onze vier kortste vingers in de lucht opdat de rest van jullie reisverhaal even mooi, spannend en deugddoend voor geest en lichaam zou worden. Voor Guido kan ik nog even verwijzen naar een paginagroot artikel in De Morgen van dit weekend over het legendarisch Scheldepeloton waarvan ook hij deel uitmaakt: de auteur heeft het over kamikazes maar dat lijkt me wel wat overdreven, de Schelde-hoffotograag Erik komt uitvoerig aan bod inclusief een foto van het monumentje voor Wouter Weylandt, ik ben Guido trouwens nog altijd dankbaar omdat hij er voor zorgde dat mijn gedicht voor de betreurde Wouter daar zo 'n mooie plaats heeft gekregen. Wouter die mij automatisch ook aan Piet doet denken, vandaag heb ik samen met Arlet trouwens nog een fietstochtje gemaakt via een graf van een veel te jong gestorven zoon van goede vrienden in Neigem, Wiet ligt er begraven in de schaduw van de kerk, bloemen alom, het mooie Neigem-bos is vlakbij, ik veronderstel dat Piet en Wiet nu over mijn schouder meelezen wat ik hier neerpen.............
 180. Krista en Ronny:
  7 juli 2013
  dag Anny en Guido,
  Het is echt leuk om jullie zo iedere dag te volgen.
  Precies of we reizen met jullie mee. De foto's zijn heel mooi.
  Hebben jullie al een bruin kleurtje? En heel veel spieren bijgekregen? Doe zo verder.
  Vele zonnige groetjes.
 181. Erik de bruycker:
  8 juli 2013
  Ik ben momenteel op 4daagse trektocht langs belgische kust (kan na mijn pelgrimtocht moeilijk thuis blijven) en zal pas woensdagavond 10juli thuis zijn, vermoedelijk bent u dan in omgeving van Punte la Reine aldaar is een typisch pelegrino hotelletje met standbeeld voor de deur (ik vermoed hotel Jacobé) en vlak daarbij ook een pelegrino refuges. Vanaf hier begint nog meer het Caminogevoel. B'en camino, en straks wijn uit tapkraan langs de weg, gratis en speciaal voor pelegrinos.
 182. Fernando:
  8 juli 2013
  Het weer op TVE vanavond. Lichte verandering, nog steeds zeer warm, Compostela 33° - Logroño 34° - Pamplona 31°
  Por la tarde... in de namiddag kans op onweer maar vooral in de bergen. Dit tem vrijdag. KOERAZE...
 183. Gerda en Luc:
  8 juli 2013
  Anny met jou in mijn gedachten heb ik hier deze week met mijn loodzware rode fiets de Fonteineweg opgereden tot thuis. De eerste keer ben ik afgestapt, de tweede keer dacht ik aan jou!Het moest en zou lukken! Pa was me in Etikhove gekruist en dacht dat ik met een e-bike reed!!!"Met nen electrische moogt ge wel een beetje afzien riep hij nog.."Ge kunt denken hoe zwaar die fiets is...
  Ik lees hoe super jij dat daar doet. Het motiveert ons tot hier!!écht waar.Groetjes.
 184. Marie-Anne en Luc:
  9 juli 2013
  Er is hier maar één woord voor: CHAPEAU !
  Vele groetjes
 185. Mia en Jan:
  9 juli 2013
  Wat een onderneming ! Maar mensen zoals jullie, doorzetters met nobel achterliggend doel zal dit wel lukken. Jullie hebben al voor hetere vuren gestaan nietwaar? Niettemin mijn allergrootste respect ! Gesteund door familie en hééééééééél veel vrienden en vooral door mekaar wordt deze pelgrimstocht er één om nooit te vergeten ! En Guido : wat een schrijftalent ! Het lijkt alsof we erbij zijn: beschrijvingen, foto's, fijnzinnige opmerkingen enz. We kijken uit naar volgende verslagen ! Weet dat ook wij aan jullie denken en jullie het allerbeste toewensen, jullie verdienen het duizendmaal !
 186. Martin en marijke:
  9 juli 2013
  mooie reisverhalen en foto`s . Wij hopen dat door de hoge temperaturen het niet nog zwaarder gaat worden . Maar naar ik lees is Guido heel content met zijne stoker! Houden zo Anny!!!
 187. Jan Leroy:
  9 juli 2013
  Ik kreeg pas vandaag de blog door, en ben echt onder de indruk. Een schitterende 'tweede helft' toegewenst!
 188. Arlette:
  9 juli 2013
  Dat is nogal een belevenis , ik moet jullie wel bewonderen .
  En Anny je bent echt een goede stoker ,laat je niet kennen HE , ik weet zeker dat je het kan .
 189. Karel Vander Schelden:
  9 juli 2013
  Efkens optelling van jullie kilometers gedaan .amaai al aan 1471 (als ik me nie heb misteld) ...courage...courage ! bewondering ...bewondering ..!
 190. Karel Vander Schelden:
  9 juli 2013
  efkens(zonder rekenmachine) optelling van jullie kilometers gedaan..wel toch tijdje mee bezig geweest ...kom aan 1471 km..
  Bewondering ...bewondering ..courage ...courage..;-)
 191. Karine dubois:
  9 juli 2013
  Annytje en Guido, wij zijn er paar dagen tussenuit geweest en is raar ,heb iedere dag aan jullie gedacht doordat ik jullie niet kon volgen via blog.Als ik vandaag jullie laatste foto's zie en de temperaturen en de hoogtes die jullie moeten overwinnen met de tandem,wat een respect heb ik daarvoor.Wie had dat gedacht in onze jeugdjaren dat jullie dat ooit nog zouden doen Anny, maar ja toen waren we onbezorgd, nog niet wetend wat het leven ons nog zou brengen.Draag toch maar zorg voor jullie gezondheid en hou dat water drinken maar goed op pijl, is van levensbelang bij zulke temperaturen,maar dat weten jullie ondertussen wel al hé.en nog iets, ge hebt blijkbaar al een mooi kleurke en is duidelijk niet van een zelfbruiner maar van moeder natuur ,blijven smeren hé tegen zonnebrand.
 192. Fernando:
  9 juli 2013
  Morgen zitten jullie in de buurt van Logroño, de rioja streek.
  Daarnet naar de Spaanse Sabine gekeken ( Monica Lopez ) en nog steeds kans op onweer, zeer warm... nu vanaf donderdag tem zaterdag, onweer voorspeld. Misschien een gratis douche onderweg... maar een onweer in Spanje kan ZEER HEVIG ZIJN. Zoek alvast een schuilplaatsje. SUERTE of succes.
 193. Annie Lips vanwege Fietsend Femme Eine:
  10 juli 2013
  We zijn een weekje verder en hebben jullie in gedachten meegenomen op onze wekelijkse fietstocht op dinsdagavond...
  Het blijft boeiend jullie tocht van nabij te volgen. Zo te zien komt het einde van de tocht stilaan in zicht. Maar vergeet niet dat de laatste loodjes het zwaarst wegen, daarom heel veel moed en doorzetting gewenst... en een veilige verderzetting van jullie 'camino'!
 194. Fernando:
  10 juli 2013
  Tweede les Spaans: Is er een café hier, een winkel ? Tienes un bar aqui ? una tienda ?
  Noteer dat de winkels in de namiddag altijd gesloten zijn ( 14.00 tot 17.00 uur ) voor de siesta.
  In bijna elk dorp IS ER EEN BRON, met gratis lekker drinkwater.
  Suerte
 195. Els revyn:
  10 juli 2013
  amai,zoals je weet ben ik van de vorige eeuw,althans volgens mijn kids,ben van het bellende type.
  maar ik volg jullie tocht ;soms met tranende ogen,ben direct aan het denken dat ik dat ook wel allemaal zou willen beleven,maar minstens met een elektrische uitvoering,dacht eerder aan een vespa,gewoon super,echt chapeau
  veel groetjes,dikke kus,els
 196. Moeder:
  10 juli 2013
  Via de PC van nonkel volgen wij jullie tocht op de voet. U hoeft U zich geen zorgen te maken om ons, wij hebben het hier formidabel naar onze zin. Wij hebben de truc gevonden, eerst bijten wij onze oppassers eens in de hand en zie nadien zijn ze dubbel zo lief. Zij halen speciaal kalkoen van den beenhouwer, om als tussendoortje op te eten. Ik moet maar mijne mond opendoen en oma is daar met een "melksken". Als ik niet oppas ga ik zoveel wegen als mijne nonkel!
  Ik hoor dat ge maar 730 km meer moet fietsen, en dan nog bergaf naar de zee, ge gaat te vroeg thuis zijn, onze vakantie is nog niet uit hoor! en nu met het goede weer, het kan niet beter....
  Toch veel liefs uit Eine,

  geesje
 197. Fernando:
  10 juli 2013
  Guido laat weten dat er weer problemen zijn voor zijn blog.
  ALLES OK met hen.
  derde Spaanse les : om te slapen = para dormir
  hasta lluego = tot ziens
 198. Fernando:
  10 juli 2013
  Info voor trein Burgos - Bilbao.
  Spoorwegmaatsch. is RENFE. Burgos naam station is Rosa de Lima, Bilbao is Abando. Duur is ongeveer 2u 45' Je zal wel moeten overnachten in Bilbao ( denk ik ) Prijzen in het weekend = fin de semana , zijn goedkoper. Heen en terug is IDA Y VUELTA. In reisagentschap ( of misschien in station Burgos ) offertes, trein + hotel inbegrepen. Suerte
 199. Fernando:
  10 juli 2013
  Ook dit nog: Guggenheim is in juli en aug. ALLE dagen open.
  Inkomticket kost tussen 6,5 en 12,5 euro.
 200. Katrijn en Gerrit:
  10 juli 2013
  Amai seg, wat een leuke reisverhalen al! Hopelijk komen jullie nog veel moois tegen! Keep up the good work!
  Groetjes uit Zingem!
 201. Ben:
  10 juli 2013
  strak tempo!
 202. Karine dubois:
  10 juli 2013
  Anny, 'schoon vodje' staat u, is wel ne keer plezant zeker ,na die fiets out fit ne keer een kleedje.Wat ik me afvraag soms, die fiets kan je die voldoende beveiligen , als ze dat daar niet zoveel zien een tandem.Ik denk toch dat je die geen second uit het oog mag verliezen.
 203. Fernando:
  11 juli 2013
  Waarom zijn jullie in Najera niet in Hotel SAN FERNANDO gaan slapen??? Ik heb er zelfs een straatnaam, de CALLE SAN FERNANDO.
  Een gemiste kans.
 204. Erik de bruycker:
  11 juli 2013
  Ik hoop dat u in Santo Domingo de la Calzada binnen in de kathedraal de levende haan hebt horen kraaien (gunstig teken voor de toekomst) en vlak daar buiten u hebt laten fotograferen in traditionele pelgrimkledij met een kieken in uw arm.
  Straks in Burgos voor mij de kathedraal het mooiste bouwwerk van de ganse camino (in zijn geheel binnen en buiten beschouwd). Voorbij Burgos komt u in de meseta (spaanse hoogvlakte) neem genoeg voorraad mee vooral drinken want het is er broeiend heet en weinig of geen bevoorradingsplaatsen en af en toe het gezelschap van gieren boven uw hoofd.
 205. Pacqué carlos:
  11 juli 2013
  Hallo Guido en Anny
  Meer of Proficiat kunnen we niet wensen, maar het is ongelooflijk wat jullie samen verwezenlijken echt mooi om te blijven volgen, doe zo rustig verder het begint te korten, hopelijk verder goed weer nog zo aangenaam hé!!!
  Groetjes.....Carlos en Christine
 206. Fernando:
  11 juli 2013
  Dat zou toch geen zicht zijn Eric, Guido met een kieken in zijn handen... dan gaan ze daar zeggen... twee kiekies tegoare...
  ( van je familie moet je het hebben, maar dit kon ik toch niet laten liggen... ) Stoute Fernando
 207. Antoinette Spanhove:
  11 juli 2013
  Anny en Guido,
  ik vind geen woorden om mijn respect uit te drukken, voor jullie onderneming te fietsen naar Compostella.
  Ik leef enorm met jullie mee, jullie zijn er bijna.
  Anny, goed gedaan, een zomerkleedje kopen!
  Guido, foei, dat kleedje eventueel gebruiken om de fiets te kuisen!
  Amuseer en geniet nog volop de volgende kilometers, en ik wens dat die 'laatste loodjes' geweldig meevallen.
  Veel groetjes
  Antoinette
 208. Fernando:
  11 juli 2013
  Wat gaan wij moeten doen, als jullie expeditie gedaan is ???
  Zouden jullie tweetjes, niet verder rijden naar Fatima en dan terugkeren via Lourdes... leesstof voor gans de zomer.
 209. Erik de bruycker:
  11 juli 2013
  Ik heb altijd horen zeggen soort zoekt soort en trekt elkaar aan, doch het ene kieken is soms wel mooier dan het andere.
 210. Karine dubois:
  11 juli 2013
  het zijn niet altijd de mooiste kiekens die het mooist kraaien hé.
 211. Erik de bruycker:
  11 juli 2013
  Guido ik had u nochtans verwittigd van die wijnkraan.Ik was het niet vergeten, 's morgens had ik 2 extra lege drinkbussen mee. Ik heb de mijne opgevuld met rode wijn en mijn dochter de hare met witte wijn, 's middags hadden we een lekkere aperitief en goede drank bij ons lunchpakket, resultaat ik begon 's namiddags al spaans te spreken.
 212. Fernando:
  11 juli 2013
  Guido, ik denk dat een trip naar Bilbao enkel kan met één overnachting in Bilbao. Er zijn maar een paar treinen per dag.
  vb zat 13/07 burgos bilbao 10.23 - 12.49 aankomst, maar de treinen vanuit Bilbao naar Burgos rijden enkel in de voormiddag. Je kan terug op zon 14/07 om 09.15 aankomst BURGOS 12.11 WAAR GAAT JE DIE TANDEM ACHTERLATEN IN BURGOS ??? Vraag in een bar naar " una cana (uitspreken kanja ), dit is een pint van 't vat en goedkoper. VIVA SAN MIGUEL
 213. Krista en Ronny:
  11 juli 2013
  Proficiat...Proficiat...
  Annie, wat een mooi kleedje, je ziet er beeldig uit, net zoals in de boekjes. Guido, je kan uw fiets ook kuisen met een versleten onderbroek van u. En zo een mooi kleurtje dat jullie hebben.
  Laat de kuiten nog maar wat aansterken, die zullen nu wel heel gespierd zijn. Slaapwel en tot de volgende keer.
 214. Lieve Aelvoet:
  11 juli 2013
  Hallo Anny en Guido,
  Ik lees hier een bijzonder reis verhaal vol avontuur,spanning en emoties.
  Zet jullie reis zo verder en veel geluk en sterkte nog.
  Het is bewonderenswaardig wat jullie doen!
  Groetjes Lieve xx
 215. Marian verbeek:
  12 juli 2013
  Terwijl ik jullie reisblog (en de vele mooie reacties) aan het lezen ben, zingt Bruce Springsteen 'Thunder Road' op de radio. Heb heel veel bewondering voor hoe jullie je eigen thunder road afleggen. Nog dit: als ik met de fiets naar het station rijdt, moet ik altijd aan jullie denken want dat is een heel klein stukje van de camino. Er kleeft immers een camino-sticker op de paal van het fietspad!
  Keep cool!
 216. Marian verbeek:
  12 juli 2013
  Terwijl ik jullie reisblog, en de vele mooie reacties, lees, zingt Bruce Springsteen 'Thunder Road' op de radio. Ik heb heel veel bewondering voor hoe jullie je eigen thunder road afleggen.
  Als ik naar het station fiets dan moet ik altijd aan jullie denken. Het is immers een heel klein stukje van de camino, te herkennen aan de camino-sticker op de paal van het verkeersbord.
  Keep cool!
 217. Willems marie-José en familie:
  12 juli 2013
  hallo Anny en Guido,
  wij volgen jullie hoor !!! heb Aline toevallig eens gehoord en heb jullie blog aan haar doorgegeven,vele groeten en verder veel succes
  Marie-José en familie
 218. Christof:
  12 juli 2013
  Altijd fijn om nu en dan eens te lezen. Zelden in m'n leven zo 'mee-gereisd' met iemand vanop afstand... Geniet er nog van!
 219. Clauwaert Willy:
  13 juli 2013
  Dag Guido en Anny,
  het is natuurlijk niet eenvoudig wat jullie doen, maar ik bewonder jullie doorzettings vermogen.
  Groeten.
  Willy
 220. Pierre De Roose-Biasino Rita:
  13 juli 2013
  <a href="http://www.tripadvisor.nl/LocationPhotos-g187508-d1089720-A_Taberna_do_Bispo-Santiago_de_Compostela_A_Coruna_Province_Galicia.html"><img alt="Foto's van A Taberna do Bispo, Santiago de Compostela" src="http://media-cdn.tripadvisor.com/media/photo-s/04/17/e1/9d/a-taberna-do-bispo.jpg"/></a><br/>Deze foto van <a href="http://www.tripadvisor.nl/Restaurant_Review-g187508-d1089720-Reviews-A_Taberna_do_Bispo-Santiago_de_Compostela_A_Coruna_Province_Galicia.html">A Taberna do Bispo</a> is beschikbaar gesteld door TripAdvisor
 221. Adolf huysman:
  14 juli 2013
  beste sch.zus en broer...kan jullie .alleen maar bewonderen , wat er ook gebeurd , blijf vooral kalm en met beide voeten op de grond !!!!Vandaag een goed art. gelezen in De St.van Hans Vandeweghe, op kant gelegd tot uw thuiskomst . Ga nu straks naar t' kerkhof en eens de groeten doen aan ..............piet.
  Wees voorzichtig en draag zorg voor elkaar.
 222. Arlette:
  14 juli 2013
  Anny & Guido .
  Ik moet jullie bewonderen en doe het verder rustige aan .
  ik vertrek deze namiddag ,ben gisteren nog naar het kerkhof geweest bij jullie engelbewaarder Piet ,en heb Luc ook verwittig .
  Draag zorg ,HE !!
 223. Lisette:
  16 juli 2013
  Hallo, Anny en Guido,jullie zijn al flink gevorderd en met temperaturen zoals bij ons voor het ogenblik is dit zeker "niet van de poes" Ik wens jullie nog een voorspoedige fietsreis, hoop dat jullie met weinig pech hebben af te rekening, fijne mensen moogt ontmoeten, en door de rest hou de moet er in.

  Lisette
 224. Gerda en Luc:
  17 juli 2013
  Hallo!
  Gisteren op het internet film bekeken met het wierookvat in de kathedraal. Dat zal adembenemend zijn na zo 'n lange weg. Indrukwekkend die kathedraal, die gezangen..we leven mee naar vrijdag en zullen er in gedachten helemaal bij zijn!
  Nog veel moed voor de laatste kilometers..en vele groeten,
  Gerda en Luc
 225. Louisette (vrouw van Karel):
  20 juli 2013
  Wat een prestatie ik heb jullie reisverhaal gevolgd en kan het mij wel voorstellen. Ik heb enorm veel bewondering voor jullie, vooral voor Annie.
 226. Marie-Anne en Luc:
  21 juli 2013
  WELKOM THUIS !
 227. Therese & Glenn:
  21 juli 2013
  Alles oké? Mooie foto's en geniet er nog van.
  Piet volgt jullie van hierboven en is aan jullie zijde.
  Hij trapt mee met jullie.

  Groetjes Thérèse & Glenn